Actiune de protejare a florei si faunei din Rezervatia Naturala Cheile Turzii

Serviciul Public Judetean Salvamont-Salvaspeo Cluj – Biroul Arii Protejate, impreuna cu reprezentantii Garzii de Mediu Cluj, Asociatiei „Natura 2000 Trascau”, Inspectoratului Judetean de Jandarmi Cluj, Inspectoratului de Politie Judetean Cluj si cu cei ai Asociatiei Vanatorilor si Pescarilor Sportivi Turda au efectuat in cursul zilei de joi, 12 aprilie 2018, o actiune tematica de control in Rezervatia Naturala „Cheile Turzii” in privinta florei si faunei locale.

Scopul acestui control a fost acela de a verifica modul in care sunt respectate reglementarile legale ce interzic activitatea de pasunat in raza teritoriala a acestei arii protejate de interes national.

Obiectivul principal al acestui gen de actiuni de control este acela de a informa responsabilii turmelor de animale in legatura cu legislatia specifica ariilor naturale protejate si de a preveni pasunatul neautorizat pe teritoriul acestora. Ne dorim, in acest fel, sa protejam cele peste 1000 de specii de plante si animale inregistrate in Rezervatia Naturala „Cheile Turzii”, dintre care unele extrem de rare”, a declarat Alin Tise, presedintele Consiliului Judetean Cluj.

Reprezentantii acestor institutii cu responsabilitati in materia florei si faunei si in ceea ce priveste controlarea modului de respectare a legislatiei si a regulamentelor locale ce stabilesc drepturile si obligatiile detinatorilor de animale privind regimul de pasunat au verificat in teren daca sunt respectate perioada permisa de pasunat, locul de pasunat, numarul cainilor ce insotesc turmele, prezenta jujeului la gatul cainilor, dovada efectuarii tratamentelor veterinare obligatorii pentru animale domestice cu care se pasuneaza dar si interdictia de curatare a terenurilor cu ajutorul focului.

Actiunea de protejare a florei si faunei a fost demarata in urma unor sesizari repetate venite atat din partea administratiei locale a comunei Sandulesti cat, mai ales, a angajatilor structurii nou infiintate in cadrul Salvamont Cluj – Biroul Arii Protejate, care au constatat in ultima perioada de timp numeroase actiuni de pasunat neautorizat pe teritoriul ariei naturale protejate Cheile Turzii, introducerea animalelor pe pajisti in afara perioadei legale de pasunat, respectiv numarul mare al cainilor care insoteau turmele, fara a purta jujeu.

Mentionam in acest sens faptul ca, in conformitate cu prevederile articolului 16, alin. 3 din Regulamentele ROSPA0087 Muntii Trascaului, ROSCI0253 Trascau, ROSCI0300 Fanatele Pietroasa-Podeni, ROSCI0035 Cheile Turzii, ROSCI0034 Cheile Turenilor, precum si a celor 35 de arii naturale protejate de interes national de pe suprafata acestora, „Pasunatul pe teritoriul ariilor naturale protejate de interes national de pe suprafata siturilor Natura 2000 Trascau este interzis”. De asemenea, conform prevederilor articolului 18, alin. 1, al aceluiasi regulament, „Proprietarii sau administratorii pasunilor cuprinse in siturile Natura 2000 Trascau vor respecta prevederile legale legate de capacitatea de suport, locul de pasunat, numarul de caini ce insotesc turmele sau speciile de animale domestice cu care se pasuneaza. Cainii care insotesc turmele vor purta jujeu la gat si se va prezenta dovada efectuarii tratamentelor veterinare obligatorii”.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *