Atentie: modificari radicale ale platilor in numerar

De la 1 noiembrie 2023 se modifica radical modul in care se pot face tranzactii in numerar (cash). Amenzile sunt foarte mari pentru nerespectarea noilor plafoane. Iata cum functioneaza noul regim al acestor plati.

Plati si incasari cash (in numerar) intre persoane fizice si companii

Se pot face incasari si plati intre o persoana juridica si o persoana fizica in plafonul zilnic de 5.000 lei catre/de la o persoana, pentru livrari ori achizitii de bunuri, prestari de servicii, dividende, cesiuni de creante sau alte drepturi si primiri ori restituiri de imprumuturi sau alte finantari. Plafonul nu se aplica pentru plata salariilor.

Pana acum, acest plafon era de 10.000 lei, deci valoarea lui s-a injumatatit. Ce se intampla daca se depaseste plafonul de 5.000 lei? Se aplica o amenda de 25% din suma care depaseste plafonul.

Facturile care depasesc 5.000 lei se pot plati numerar in limita a 5.000 lei. Diferenta peste plafon se poate plati numai prin banca.

Plati si incasari in numerar intre 2 persoane fizice

Se pot face incasari si plati intre 2 persoane fizice in limita unui plafon zilnic de 10.000 lei/tranzactie. Pana acum, acest plafon era de 50.000 lei. Depasirea plafonului de 10.000 lei: amenda de 25% din suma care depaseste plafonul.

Plati si incasari cash intre 2 persoane juridice

Se poate incasa cash in limita unui plafon zilnic de 1.000 lei de la o persoana juridica. Pana acum, acest plafon era de 5.000 lei.

Depasirea plafonului de 1.000 lei: amenda de 25% din suma care depaseste plafonul.

Magazinele cash & carry pot incasa cash in limita unui plafon zilnic de 2.000 lei de la o persoana juridica

Se pot face plati catre persoanele juridice in limita unui plafon zilnic de 1.000 lei/persoana, dar nu mai mult de un plafon total de 2.000 lei/zi. Pana acum plafonul era de 5.000 lei/persoana, dar nu mai mult de un plafon total de 10.000 lei/zi.

Depasirea plafonului de 1.000 lei: amenda de 25% din suma care depaseste plafonul.

Plati catre un angajat

Se pot face plati cash catre un angajat, pentru avansuri spre decontare folosite pentru plata furnizorilor, in limita unui plafon zilnic de 1.000 lei, stabilit pentru fiecare persoana care a primit avansuri spre decontare. Pana acum plafonul era de 5.000 lei.

Plafonul nu se aplica pentru platile aferente diurnei, cheltuielilor aferente deplasarilor (transport, cazare).

Depasirea plafonului de 1.000 lei: amenda de 25% din suma care depaseste plafonul.

Soldul la Registrul de casa (restrictie noua)

Sumele in numerar aflate in casieria persoanelor juridice nu pot depasi, la sfarsitul fiecarei zile, plafonul de 50.000 lei. Sumele in numerar care depasesc plafonul se depun in conturile bancare ale acestor persoane in termen de doua zile lucratoare. Prin exceptie se admite depasirea acestui plafon numai cu sumele aferente plaţii salariilor.

Depasirea plafonului de 50.000 lei: amenda de 25% din suma care depaseste plafonul.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *