Bancherii sunt sceptici cu privire la evolutia economiei

Expertii bancari au estimari rezervate privind cresterea economiei. Care sunt pronosticurile pentru urmatoarea perioada.

Dupa publicarea datelor privind evolutia economiei Romaniei, Banca Transilvania si-a pastrat scenariul macroeconomic central. Nu este singurul exemplu de previziune rezervata.

Institutul National de Statistica a anuntat marti o crestere a Produsului Intern Brut al Romaniei. Cresterea a fost de 4% in primul semestru al acestui an fata de perioada similara a anului trecut, de 4,1% in trimestrul al doilea fata de aceeasi perioada a anului trecut si de 1,4% in trimestrul II fata trimestrul precedent.

Economistul-sef al BT, Andrei Radulescu, previzioneaza decelerarea dinamicii anuale a PIB-ului tarii noastre. De la 6,9% in 2017 la 4,3% in acest an, apoi se va ajubge la 3,5% in 2019 si la 3% in 2020. Incetinirea este urmare a normalizarii consumului privat si continuarii ciclului investitional intr-un ritm lent.

Practic, ne asteptam la evolutia economiei la un ritm apropiat de potential in 2018, urmata de dinamica sub potential in 2019-2020 (…), in absenta accelerarii reformelor structurale. Vom revizui acest scenariu central in toamna, dupa incorporarea datelor privind dinamica PIB si componentelor din T2 si S1 2018. Ele vor fi comunicate de INS in septembrie”, detaliaza Radulescu.

Estimarea Guvernului privind cresterea este prea optimista

INS va comunica estimarile provizorii detaliate in data de 7 septembrie. Ele se refera la sectoare, resurse si utilizari cu privire la dinamica PIB din trimestrul II si semestrul I 2018.

Valentin Tataru, economist la ING Bank Romania, sustine, intr-o analiza publicata recent, ca aceste datele INS indica o crestere mai puternica a economiei Romaniei decat era asteptata de economisti. Fata de acestea, „estimarea Guvernului de o crestere de 5,5% a PIB pentru acest an pare optimista”. In acelai timp, prognoza ING, de aproximativ 3,5%, pare pesimista.

Documentul INS indica o crestere peste estimarea noastra, de 3,4%, si peste consensul prezentat de Reuters, de 3,8%. Ea este in concordanta cu cele mai recente asteptari ale bancii centrale privind ritmul trimestrial de crestere. Ritmul era «asteptat sa recastige contractia comparativ cu primul trimestru al acestui an». Aceasta evolutie va face ca PIB-ul potential sa «reinceapa o tendinta usor ascendenta», dar, totusi, mai mica decat prognoza anticipata (…) Vedem cresterea economiei din acest an mai aproape de 4%, iar riscurile sunt in general echilibrate”, mai scrie Tataru.

La randul lor, referitor la evolutia economiei expertii BCR prognozau, inainte de anuntarea rezultatelor de catre INS, ca economia Romaniei va creste anul acesta cu 4,1% fata de anul trecut, iar anul viitor cu 3,4%. Dupa publicarea datelor de catre INS n-au facut nicio modificare.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *