Bancherul Emmanuel Macron a castigat scrutinul prezidential din Franta

Emmanuel Macron, candidatul organizatiei civice En Marche!, a castigat scrutinul prezidential din Franta cu 66,06% din voturi, potrivit rezultatelor anuntate de Ministerul francez de Interne.

Emmanuel Macron a obtinut 66,06% din voturi (fiind votat de 20,7 milioane de cetateni), in timp ce adversara sa, Marine Le Pen, candidatul formatiunii de extrema-dreapta Frontul National, a fost la nivelul de 33,94% (10,6 milioane de alegatori).

Acestea sunt rezultatele oficiale anuntate de Ministerul francez de Interne dupa numararea a 99,99% din buletinele de vot.

Castigatorul scrutinului prezidential din Franta le-a multumit „din inima” sustinatorilor si a salutat eforturile adversarei sale, Marine Le Pen, promitand combaterea terorismului si depasirea clivajelor care afecteaza societatea franceza, potrivit cotidianului Le Figaro.

„In seara aceasta, ma adresez tuturor, intregului popor al Frantei. O noua pagina a indelungatei noastre istorii se deschide in aceasta seara. Vreau sa fie una a sperantei si increderii regasite”, a continuat Macron, promitand „remodelarea relatiilor in Europa si intre popoarele europene”.

„Franta va fi un membru de prim rang in combaterea terorismului, atat pe teritoriul francez, cat si pe plan international”, a subliniat Macron, salutandu-l pe presedintele in functie al Frantei, François Hollande.

„In urmatorii cinci ani, responsabilitatea mea va fi sa atenuez temerile, sa adun toate femeile si toti barbatii pregatiti sa infrunte provocarile enorme care ne asteapta. Voi lupta cu toata forta impotriva diviziunilor. Doar asa vom putea sa oferim poporului francez sansele pe care Franta i le datoreaza. Iubim Franta. In urmatorii cinci ani, vreau sa slujesc natiunea in numele vostru cu modestie, devotament si determinare. Traiasca Republica, traiasca Franta!”, a subliniat Emmanuel Macron.

Un produs al scolilor de elita franceze, acest fost bancher de afaceri a intrat in politica in 2012, ca si consilier al presedintelui Hollande. Din aceasta experienta in umbra puterii, urmata de doi ani in postul de ministru al Economiei, el a spus ca a tras invatatura majora a „disfunctionalitatii” sistemului politic actual.

Intuitia sa il impinge pe tanarul ministru sa-si infiinteze la inceputul lui 2016 miscarea, En Marche! – sau EM, ca initialele sale -, care revendica de-acum aproximativ 260.000 de membri.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *