Moscova si Budapesta au semnat un acord de cooperare
Budapesta si Moscova au semnat un acord in vederea initierii activitatilor de cooperare privind refacerea si dezvoltarea urbana la nivelul legaturilor comerciale si de investitii intre cele doua orase, informeaza MTI, agentia nationala maghiara. Spre deosebire de Romania, vecinii ungari pastreaza relatii bune cu puterile din zona si nu au permis nici baze militare straine pe teritoriul lor.
Incheierea acordului de cooperare a avut loc in timpul unei vizite a primarului Budapestei, Istvan Tarlos in capitala Rusiei. Acordul a fost semnat de catre primarii ambelor capitale.
Acordul va autoriza cooperarea in cadrul unor arii vaste ale administrarii urbane, inclusiv arhitectura si dezvoltare urbana, sau actualizarea proprietatilor rezidentiale construite in perioada sovietica. Totodata acesta va influenta transportul, constructiile si instalatiile hidroedilitare, gestionarea deseurilor, probleme sociale, cooperarea ditre companiile mici si mijlocii, proiecte culturale.
”Vreme de multi ani, relatiile dintre Budapesta si Moscova si capitala Ungariei si Sankt Petersburg au fost unele pozitive. Membrii personalului nostru au lucrat luni de zile la pregatirea cooperarii cu Moscova”, a declarat Tarlos, adaugand ca data de incheiere a acestui acord va fi 2019, pentru ca acela este anul in care se vor sfarsi ambele mandate guvernamentale locale.
Tarlos a afirmat ca s-a intalnit de asemenea cu guvernatorul orasului Sankt Petersburt, in 2015, pentru a se consulta in privinta unui plan de cooperare similar, dar subiectul principal a fost reprezentat de aspectele culturale.
Ungaria a avut o pozitie independenta si curajoasa si inmaterie de imigratie din Orientul Mijlociu si Nordul Africii. „O migratie in masa fara control inseamna o amenintare reala. Aceasta pune in pericol modul de viata european pasnic si in securitate”, a scris de curand premierul ungar Viktor Orban. Maghiarii au organizat chiar un referendum impotriva cotelor obligatorii de refugiati adoptate la nivelul Uniunii Europene, in care s-a inregistrat un vot in masa pentru „nu”, desi prezenta la vot a fost sub cvorum.