Tornada din Cehia a fost dintre cele mai puternice din istoria Europei

Tornada neobisnuit de puternica, care a lovit joi seara sudul Cehiei, a fost una dintre cele mai puternice din istoria Europei. Este opinia directorului executive al Agentiei Nationale de Meteorologie, Florinela Georgescu.

Potrivit acesteia: “Este un fenomen rar in Europa, ce s-a intamplat in Cehia. Mai ales, tinand cont de intensitatea acestei tornade. Am estimat ca fiind de o intensitate pe scara Fujita intre gradul 3 si 4, dintr-un maxim de 5. Ceea ce inseamna foarte mult pentru continentul european.

Inseamna foarte mult pentru Europa, pentru ca conditiile de relief de pe continentul nostru, de regula fragmenteaza masele de aer. Deci contrastul care duce la generarea unei tornade foarte puternice este mai redus pe continentul european, decat pe continentul nord-american.

Este una dintre cele mai puternice tornade, dar nu cea mai puternica. Exact in urma cu 54 de ani, in 24 – 25 iunie 1967 o serie de mai multe tornade, care au fost clasificate F3 si F4, au lovit Franta, Olanda si Belgia. Iar cea care este recunoscuta ca fiind cea mai puternica tornada pe continent, s-a manifestat in 1984, tot in iunie, in apropierea Moscovei. Se pare ca aceea a fost o tornada de gradul 5.

O tornada de gradul 5, practic smulge casa din fundatie, cu totul. O casa zdravana. Una de gradul 4, tot asa, smulge cu totul, dar o casa mai putin zdravana.”

Tornada a lovit mai multe sate desfasurate de-a lungul districtelor Hodonin si Břeclav, aflate in regiunea Moraviei de Sud. Cel putin 5 persoane au murit, iar peste 300 de oameni au fost raniti in cadrul acestui eveniment. Numarul victimelor ar putea creste, insa, pe masura ce sunt cercetate zonele afectate.

Vantul de peste 300 km/h a lasat in urma un peisaj apocaliptic, cu case si masini distruse si copaci smulsi din radacini.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *