China intensifica activitatile secrete de crestere a influentei sale la nivel mondial

Presedintele Chinei, Xi Jinping, a decis intensificarea rolului unui departament secret al Partidului Comunist care are misiuni de contracarare a „fortelor inamice straine” si de crestere a influentei natiunii pe plan global, informeaza site-ul cotidianului Financial Times.

Financial Time: Presedintele Xi Jinping intensifica activitatile secrete de crestere a influentei Chinei la nivel mondial

Pe harta Google a orasului Beijing apare o zona aparent libera, un complex situat langa sediul Partidului Comunist in care doar putine cladiri au nume. La fata locului, aura de anonimat se confirma. Agenti de securitate in uniforme militare verifica toate masinile care intra si ies din complex. Dar nu exista niciun indicator de identificare, singurele informatii fiind pe placutele cu numele strazii.

„Cea mai mare cladire din acest complex este la adresa Strada Fuyou, 135, unde este sediul Departamentului Frontului Unit de Lucru al Partidului Comunist chinez, cunoscut pe scurt ca Frontul Unit. Acesta este cartierul general pentru coordonarea activitatilor de transformare a Chinei in «putere mondiala moderata», o misiune multilaterala, dar in mare parte confidentiala pe care Xi Jinping, presedintele confirmat in functie pana cel putin in anul 2022, a facut-o unul dintre cele mai importante obiective ale administratiei sale. Cladirea, care are o lungime de aproximativ 200 de metri, simbolizeaza nivelul ambitiilor Chinei. Castigarea «inimilor si mintilor» pe plan intern si extern prin activitatile Frontului Unit este esentiala pentru «marea reintinerire a poporului chinez», a afirmat Xi Jinping. Cu toate acestea, puterea exercitata de cadrele care lucreaza in imobilul cu fatada neoclasica de pe strada Fuyou, 135 este frecvent oricum altfel, dar nu moderata”, comenteaza editorialistii James Kynge, Lucy Hornby si Jamil Anderlini intr-un articol publicat in cotidianul Financial Times sub titlul „China accelereaza eforturile pentru a deveni putere mondiala moderata / Xi Jinping a mobilizat un departament secret al Partidului Comunist ca «arma magica» pentru cresterea influentei la nivel global”.

O investigatie realizata de Financial Times privind operatiunile Frontului Unit in numeroase tari evidentiaza „activitati coordonate direct de liderii Chinei in scopul convingerii, cooptarii sau atacarii unor grupuri clar definite sau unor indivizi”, cu „obiectivele generale de obtinere a sustinerii pentru agenda politica a Chinei, de acumulare a influentei pe plan extern si de colectare a unor informatii esentiale”.

Frontul Unit a refuzat solicitarile FT de a face comentarii pentru acest articol, iar site-ul institutiei ofera putine date. Cu toate acestea, un manual destinat cadrelor institutiei, obtinut de Financial Times, contine detalii despre misiunile de nivel global ale organizatiei intr-un limbaj menit sa induca in eroare si sa intimideze.

Cadrele sunt indemnate sa fie elegante si integratoare, in efortul de a „uni toate fortele care pot fi unite” pe plan international. In acelasi timp, le indeamna sa fie nemiloase, prin construirea unui „Mare Zid de fier” impotriva „fortelor inamice din strainatate” care intentioneaza sa divizeze teritoriul Chinei si sa blocheze dezvoltarea natiunii.

„Fortele inamice din strainatate nu vor o ascensiune a Chinei, iar multe considera China potentiala amenintare si natiune rivala, astfel ca recurg la mii de comploturi si la sute de strategii pentru a ne obstructiona si reprima. Frontul Unit este o arma magica ce poate elimina 10.000 de probleme in drumul spre victorie”, arata Manualul Frontului Unit din China.

Inr-o rara conferinta de presa organizata recent, Zhang Yijiong, vicepresedintele Frontului Unit, afirma: „Daca poporul chinez vrea sa fie unit si sa realizeze marea reintinerire a natiunii chineze, atunci, sub conducerea Partidului Comunist, trebuie sa intelegem deplin modul de utilizare a acestei arme magice”.

Frontul Unit are noua filiale, vizand contracararea tuturor potentialelor amenintari la adresa Partidului Comunist chinez. Una dintre structuri este responsabila de cei aproximativ 60 de milioane de chinezi aflati in peste 180 de tari. De asemenea, exista filiale responsabile de activitati religioase si de teritoriile in care sunt etnici separatisti, Tibet si Xinjiang.

Merriden Varrall, directorul Institutului australian Lowy, noteaza ca, in mandatul lui Xi Jinping, China a intensificat activitatile de crestere a influentei pe plan global. „Prioritatile s-au schimbat de cand Xi Jinping a ajuns la putere. Exista in continuare ideea de a le oferi asigurari celorlalti, dar la fel de important este ca liderii Chinei sa stabileasca modul in care natiunea este perceputa in lume (…)”, explica Merriden Varrall.

In plus, Beijingul a inceput sa analizeze posibilitati de mentinere a contactelor cu cetatenii chinezi din strainatate ca modalitate de crestere a influentei. Chiar daca peste 80% dintre cei circa 60 de milioane de chinezi din strainatate au obtinut cetatenia in cele peste 180 de tari in care locuiesc, sunt considerati totusi un teren fertil pentru Beijing. „Unitatea chinezilor pe plan intern necesita unitatea fiilor si fiicelor Chinei din strainatate”, precizeaza Manualul Frontului Unit.

Anne-Marie Brady, profesor la Universitatea Canterbury din Noua Zeelanda, atrage atentia ca influenta politica din ce in ce mai mare a Chinei trebuie tratata cu seriozitate. Expertul noteaza ca Guvernul de la Canberra intentioneaza sa propuna o lege pentru contracararea ingerintelor straine si propune constituirea unei comisii pentru investigarea activitatilor chineze de lobby politic.

„Decizia lui Xi Jinping de intensificare a rolului si prerogativelor Frontului Unit sugereaza ca Beijingul probabil nu intentioneaza sa isi tempereze eforturile”, constata Financial Times.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *