Marea Britanie se va retrage din UE daca nu va obtine reforme substantiale

Poporul din Marea Britanie va opta, prin referendum, sa paraseasca Uniunea Europeana, daca nu va obtine „reforme substantiale si ireversibile”, avertizeaza ministrul britanic de Externe, Philip Hammond, citat de site-ul cotidianului englez The Telegraph.

„Daca nu vom obtine angajamentele de care avem nevoie din partea partenerilor europeni in aspecte precum tinerea Marii Britanii in afara sistemului de integrare profunda, daca nu vom putea obtine aceste angajamente, atunci, asa cum a spus premierul, nu putem exclude nimic”, a declarat Philip Hammond, in ceea ce pare a fi o schimbare de atitudine a Guvernului de la Londra.

Premierul conservator britanic, David Cameron, a promis renegocierea relatiei Marii Britanii cu Uniunea Europeana si organizarea, pana la sfarsitul anului 2017, a unui referendum privind apartenenta tarii la Blocul comunitar. Cele mai multe sondaje de opinie arata ca majoritatea populatiei insulelor britanice ar prefera ramanerea tarii in cadrul Uniunii Europene si doar o minoritate s-ar pronunta pentru iesire.

„Avem nevoie de reforme solide, substantiale si ireversibile la nivel european. Pentru ca, daca vom prezenta poporului britanic un set de reforme de o amploare mai mica, ne vom trezi cu un refuz”, a spus Hammond.

Marea Britanie si Uniunea Europeana au avut recent dispute atat pe tema gestionarii crizei economice a Greciei, cat si in ceea ce priveste distribuirea imigrantilor extracomunitari intre tarile Uniunii Europene. In plus, Marea Britanie nu participa la toate programele de integrare europeana, avand un statut privilegiat in cadrul Uniunii Europene, politica sa fiind intotdeauna cea de a tine cont in primul rand de nevoile sale proprii si numai in subsidiar de cele ale blocului comunitar in ansamblul sau.

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *