Linie de garda in specialitatea Anestezie – Terapie Intensiva la Spitalul de Recuperare
Presedintele Consiliului Judetean Cluj, domnul Alin Tise, va supune aprobarii plenului deliberativului judetean o initiativa ce vizeaza modificarea modului de organizare si functionare, respectiv a structurii organizatorice a Spitalului Clinic de Recuperare Cluj-Napoca. Astfel, in vederea eficientizarii activitatii medicale desfasurate in cadrul spitalului aflat sub autoritatea Consiliului Judetean, urmeaza a se infiinta o linie de garda, de sine statatoare, in specialitatea Anestezie – Terapie Intensiva (ATI). In prezent, la nivelul unitatii medicale exista un numar de trei linii de garda, respectiv o linie in specialitatea cardiologie, o linie in specialitatea neurologie si o linie comuna in specialitatile ortopedie si traumatologie, chirurgie plastica, microchirurgie reconstructiva si ATI.
„Ceea ce urmarim prin infiintarea acestei linii de garda este sa contribuim la cresterea calitatii actului medical, oferind un plus de siguranta pacientilor. In contextul in care evolutia pacientilor va fi permanent supravegheata de specialisti pregatiti sa intervina, riscurile la adresa vietii si a sanatatii acestora vor fi considerabil diminuate”, a declarat Alin Tise, presedintele Consiliului Judetean Cluj.
Motivatia care sta la baza acestei masuri se refera la faptul ca exista un numar semnificativ de pacienti spitalizati si tratati in anumite specialitati ce necesita monitorizare permanenta de catre un medic ATI. Practic, prin asigurarea acestui serviciu medical sunt mult diminuate riscurile unor posibile complicatii consecutive patologiei de baza sau ulterioare interventiei chirurgicale. Totodata, resursele alocate fiecarui caz in parte vor putea fi utilizate in mod optim, iar beneficiile referitoare la starea de sanatate a pacientilor cu o patologie complexa si cu posibil risc vital vor fi maximizate. Nu in ultimul rand si, extrem de important, in cazul unei evolutii medicale nefavorabile a cazurilor, este garantata prezenta unei echipe multidisciplinare de interventie.
In acelasi timp, necesitatea infiintarii acestei linii de garda Anestezie – Terapie Intensiva de sine statatoare este data inclusiv de faptul ca in cadrul Spitalului de Recuperare se deruleaza o serie de programe nationale de sanatate, respectiv cel de boli cardiovasculare, de ortopedie si programul national de oncologie – Subprogramul de reconstructie mamara dupa afectiuni oncologice prin endoprotezare. Astfel, pacientii inclusi in cadrul acestor programe necesita asistenta medicala in specialitatea ATI prin supraveghere medicala permanenta, aceasta reprezentand un criteriu de eligibilitate a unitatilor medicale participante.