Ciuperci uriase gasite de un culegator din Dej

Vremea prielnica din ultima perioada i-a ajutat pe culegatori sa gaseasca ciuperci uriase, mari si frumoase. Este si cazul unui barbat din Dej, care a gasit ieri intr-o padure din apropierea orasului mai multe ciuperci gigant. Potrivit dejeanul.ro, culegatorul spune ca nu a mai vazut asemenea exemplare.

Cam 40 de centimetri in diametru, peste un metru circumferinta si cateva kilograme in greutate. Astfel se prezinta toate ciupercile gasite de Iakab Andras. Dejeanul se afla impreuna cu familia la cules de ciuperci intr-o padure din Valea Ungurasului. De la distanta a crezut ca este vorba de cativa saci aruncati in padure. El nu si-ar fi imaginat ca exista ciuperci atat de mari. O parte din aceste ciuperci uriase, de cateva ori mai mari decat hribii, au fost oferite prietenilor.  

Ciupercile uriase comparativ cu un hrib.

Dejeanul nu stie inca modul in care le va conserva, deoarece cantitatea este mult prea mare pentru a le gati la o singura masa. El spune insa ca urmatoarea perioada si-o va petrece cautand retete pentru gatitul unor astfel de ciuperci.

Specialistii spun ca aceste ciuperci, numite stiintific calvatia gigantea sau popular si basica porcului, sunt comestibile si nu pot fi confundate cu unele otravitoare. Totusi, exemplarele gasite de barbat nu sunt printre cele mai mari. La maturitate, o ciuperca din aceasta specie poate atinge chiar si 1 metru diametru.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *