Cluster Mobilier Transilvan este partener Better Factory

Fabrici mici sau mijlocii din Romania pot avea acces gratuit la tehnologii de ultima ora, pentru a-si dezvolta comertul online. Le sunt disponibili si artisti internationali pentru a crea noi produse, in concordanta cu nevoile actuale ale clientilor. Cluster Mobilier Transilvan (CMT) reprezinta Romania intr-un proiect ambitios care se va derula in toate tarile UE pentru o perioada de 4 ani. Better Factory reuneste 28 de parteneri din 18 tari. Aceasta inseamna o echipa internationala de zeci de oameni, care lucreaza unii cu altii online, intr-o platforma complexa.

IMM-urile active in sectoarele de productie sunt invitate sa se inscrie. Ele pot sa-si refaca portofoliul de produse cu ajutorul artistilor si al expertilor in tehnologie. Totodata, pot gasi sprijin financiar prin proiect. Scopul este de a le oferi antreprenorilor sansa de a profita de avantajul competitiv al unor produse inovatoare care raspund noilor cerinte ale pietei si de a-si optimiza in acelasi timp resursele de productie cu ajutorul unui marketplace automatizat, capabil de simulari 3D si testari virtuale, cu acces gratuit – RAMP (Robotics Automation Marketplace).

Cum beneficiaza intreprinderile prin Better Factory

IMM-urile parte din proiect beneficiaza de analiza produselor sau serviciilor din partea unor experti in marketing si arte. Criteriile de selectie ale companiilor nu sunt legate de marime, numar de angajati sau succesul anterior. Ele se refera la disponibilitatea de angrenare intr-un proces de invatare, testare si dezvoltare pe termen lung. Pe baza nevoilor si a mediului de afaceri ale fiecarei firme selectate, artistii vor propune solutii de redesign, de imbunatatire si personalizare a portofoliilor de produse si vor apela la IT-istii experti in proiect pentru a adapta si folosi tehnologii digitale noi.

Instrumentele ce vor fi puse la dispozitia IMM-urilor prin proiect sunt un sistem avansat de planificare a productiei APPS (Advance Production Planning and Scheduling). Prin sistem firmele vor putea testa moduri de a-si reduce materia prima, energia, deseurile sau resursele logistice si  platforma RAMP. Ele vor avea acces gratuit la arhivare in cloud si conexiune cu roboti, senzori, camera video si echipament AR/VR.

Rezultatele pe care firmele participante le vor avea la finalul proiectului pot fi actualizarea sau schimbarea modelului de afaceri, obtinerea de produse noi sau crearea unor branduri. Astfel, IMM-urile din proiect vor trece printr-o transformare de la statutul de fabrici traditionale la unitati de productie agile si adaptabile. Pregatirea companiilor pentru a se folosi de instrumentele digitale presupune asistenta prin servicii si finantare pentru experimente, ambele acordate de Comisia Europeana in cadrul #betterfactory. RAMP va fi locul de intalnire al cererii producatorilor cu solutiile furnizorilor de automatizare si robotizare, dar si cu cele ale artistilor orientati spre design industrial”, sublinieaza Ciprian Morcan, manager CMT.

Primul apel de inscriere va fi lansat la inceputul anului 2021

Echipa internationala a proiectului Better Factory va selecta candidati din randul IMM-urilor producatoare. Se vor forma 8 echipe impreuna cu artisti si furnizori de tehnologie. Echipele vor fi sustinute sa parcurga impreuna un proces de digitalizare, redesign si tehnologizare timp de 12 luni. Provocarile la care vor lucra echipele vor fi propuse de IMM-uri. Solutiile vor veni de la artisti si de la furnizorii de tehnologie.

Succesul va insemna ca o echipa:

– exploreaza piete noi pentru IMM, folosind tehnologii digitale;

– testeaza si dezvolta noi tehnologii personalizate si utile IMM-ului, folosind platforma RAMP;

– organizeaza traininguri specifice pentru a recalifica angajatii IMM-ului.

Prin proiectul Better Factory va fi oferita asistenta, mentorat si finantare de pana la 200.000 de euro pentru fiecare dintre cele 8 echipe formate din IMM, artisti si furnizori de tehnologie.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *