Clujul ar putea avea o statiune mamut pentru schi
Se preconizeaza la Cluj o statiune montana mamut, in Vladeasa, cu partii de mare amploare. Potrivit presedintelui Consiliului judetean Cluj, Alin Tise, este prioritatea CJ. Tise a declarat la TVR Cluj ca amenajarea de la Vladeasa va avea 50 de kilometri de partii.
Primaria Sacuieu, de care apartine Vladeasa, a comandat deja un studiu de oportunitate. Consiliul Judetean si primaria ar urma sa devina parteneri in proiectul de statiune.
Alin Tise:
“Amenajarea respectiva se afla in partea de nord a Muntilor Apuseni, pe versantul estic, la altitudini de 1.100-1.700 de metri, culminand cu Varful Vladeasa, de 1.836 de metri. Prin acest studiu de oportunitate, ne dorim sa facem 50 de kilometri de partii de schi si 25 de kilometri de instalatii pentru partii.
Este un studiu de dezvoltare mai vechi pe care noi il avem la Consiliul Judetean Cluj. El priveste realizarea mai multor instalatii de transport, fie ca vorbim de o telegondola de la Rogojel spre cabana Vladeasa, fie ca vorbim de doua telescaune care pornesc de jos, de la 1.700 de metri, sau de cele trei teleschiuri care sunt prinse in acest studiu de dezvoltare.
De asemenea, in acest studiu se propune o telecabina care sa lege Vladeasa de celalalt versant, de statiunea Floroiu, la capatul Vaii Draganului, limita cu judetul Bihor. Cu alte cuvinte, acest studiu este de bun augur pentru noi, Consiliul judetean, dar si pentru Primaria Sacueiu.
Intentionam sa intram parteneri cu primaria din Sacuieu si si sa gasim sursele de finantare. Consiliul Judetean Cluj este dispus sa investeasca bani din bugetul propriu pentru ca, in mod evident, Primaria din Sacuieu nu detine resurse pentru a realiza acest proiect.
Nu exista un orizont de timp pentru noua statiune
Pentru noi, e o prioritate. E o zona in care avem sase luni de zapada pe an. Adica avem cea mai buna zona de schiat din judetul Cluj. Ne dorim sa punem impreuna bani de la Primarie, de la Consiliul Judetean Cluj si de din fonduri europene.
Vrem ca aceasta statiune sa devina emblematica nu numai pentru judetul Cluj, ci pentru intreaga Romanie. Este o investitie de peste 100 de milioane de euro care se poate face etapizat. Nu avem un orizont de timp pentru realizarea proiectului”.