Clujul, campioana provinciei la spatii de birouri

Clujul devine primul oras din provincie care atinge pragul de 300.000 mp de spatii moderne de birouri dupa inaugurarea mai multor cladiri noi in prima parte a acestui an. Cluj-Napoca secondeaza astfel Bucurestiul, care detine circa trei milioane mp (cifrele se refera la stocul speculativ).

Constructia de birouri a accelerat in Cluj-Napoca si are potential sa atinga un maxim istoric de livrari in 2019, cladirile noi anuntate insumand 80.000 mp. In Cluj, in 2019, potrivit consultantului Activ Property Services, sase cladiri de 40.000 mp au fost deja livrate. Alte 6 cladiri fiind asteptate a fi inaugurate pana la sfarsitul anului. 

Mainstream Office este una dintre principalele cladiri deja inaugurate in acest an in cadrul noii zone ultracentrale de birouri din Cluj-Napoca, aflata in dezvoltare in perimetrul intersectiei strazilor Ploiesti – Constanta – Somesului. Zona include deja 7 cladiri noi de birouri, iar alte doua sunt in constructie, stocul de birouri urmand sa ajunga la 55.000 mp pana la sfarsitul anului, din care mai mult de jumatate vor fi livrari din 2019.

Nivelul semnificativ al cererii a permis o dezvoltare accelerata a pietei de birouri din Cluj-Napoca, in ultimii 5 ani fiind livrati aproape 180.000 mp de spatii noi, reprezentand 60% din stocul total speculativ aflat acum in functiune. In conditiile in care tranzactiile majore de inchiriere au insumat 20.000-40.000 mp pe an, rata de ocupare s-a mentinut la peste 90%-95% in ultimii ani, majoritatea cladirilor reprezentative fiind integral ocupate.

Nivelul chiriilor s-a mentinut relativ constant in ultimii ani in Cluj-Napoca, avand valori medii de 13-14 euro/mp/an pentru spatiile de clasa A, respectiv 10-12 euro/mp/an pentru cladirile de clasa B.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *