Darius Valcov se tine tare in razboiul cu BNR si bancile agreate

Darius Valcov, consilierul pe probleme economice al primului-ministru si eminenta cenusie, a declarat recent la un post de televiziune ca Guvernul va merge mai departe cu Ordonanta de urgenta nr. 114/2018, ordonanta contra lacomiei bancare. Valcov a lansat acuzatii la adresa BNR, dar si a Consiliului Fiscal si Consiliului Concurentei. A lasat sa se inteleaga ca Isarescu ar trebui sa paraseasca functia de guvernator al Bancii Nationale. 

BNR este responsabila de fluctuatia cursului si e datoria ei. Romanii nu au fost stresati cand luau imprumuturi cu 7% dobanda si la depozite aveau 1%? Romanii nu au fost nervosi pe lacomia acestor banci care 30 de ani au dus-o bine in Romania? Trebuie taiata macaroana firmelor care se lacomesc. Acest proces nu s-a terminat. Nu dam inapoi. Ordonanta nu va fi abrogata sau modificata”, a punctat Valcov.

El a observat ca BNR este lipsita de patriotism. “Fibra este patriotica, nu nationalista. Asta cerem BNR. Nu sunt suficient de patrioti. Interesul romanilor trebuie sa fie pe primul loc, nu interesul BNR. Acest nivel al ROBOR, cand exista lichiditate, trebuie sa coboare. Au existat astfel de momente si in aceasta luna, dar din intamplare a venit cineva si le-a luat pe toti si ROBOR nu a scazut. BNR a venit si i-a luat. De ce a simtit nevoia sa intervina?”, a continuat consilierul.

Si alte institutii trebuie sa actioneze

Darius Valcov a atacat si conducerea Consiliului Fiscal si pe cea a Consiliului Concurentei. “Consiliul Fiscal, facut de Basescu. S-au gandit sa puna pe cineva acolo pe noua ani. Pe cine au pus? Economistul Raiffeisen. Doar nu puteau sa puna de la CEC. Și nu avizeaza. De fiecare data cand iese si spune ca Romania nu face veniturile, cand s-au taiat pensiile si salariile a fost foarte bine. Pietele externe reactioneaza. Mare atentie ca am facut veniturile. Dar asa e mereu cand vine PSD la guvernare. Cand a fost Ciolos, n-a zis nimic. Hop, veniturile au scazut cu 10 miliarde. Consiliul Concurentei. Cine punea presedintele? Consiliul Fiscal. De la BCR nu ar putea sa puna presedintele? Am dat un exemplu. Nestle au zis hai sa plecam. Sa dam 2080 de lei salariul minim? Un tratament fair inseamna si la bine si la greu. Din pacate noi am facut exces de fair-play, in dauna capitalului autohton”.

Faimosul Consiliu al Concurentei sa nu mai taraganeze. OUG spune asa: in trei luni trebuie sa dai primele indicii si in sase rezultatul final. Si ministrul Finantelor este pregatit sa ceara interventia Consiliului Concurentei, sa vedem daca exista vreo intelegere. Domnul Zamfir a fost aici si a aratat cum in 2008 au dat-o pe fata aceasta tendinta. Acum vor fi obligati sa prezinte in sase luni raportul final”, spune Darius Valcov.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *