Guvernul Ciolacu pregateste o noua plafonare a preturilor

Reducerea preturilor pentru anumite produse alimentare a declansat un adevarat scandal in randul populatiei. Guvernul Romaniei pare insa hotarat sa intervina din nou in piata alimentara. Cea mai recenta initiativa prevede o noua plafonare a adaosului comercial pentru produsele traditionale romanesti.

Ministrul Agriculturii, Florin Barbu, a anuntat ca Executivul intentioneaza sa limiteze adaosul comercial la alimentele traditionale. Ideea guvernului Ciolacu este de a extinde lista produselor care beneficiaza de acest plafon. Se spera astfel ca preturile vor scadea si ca micii comercianti vor putea concura cu marii retaileri.

In prezent, exista deja o lista de 17 produse de baza care beneficiaza de un adaos comercial plafonat la 20%. Cu toate acestea, Guvernul doreste sa extinda aceasta masura. Astfel, acesta va sprijini si mai mult producatorii autohtoni si micile afaceri.

Argumentul principal al initiativei este acela ca produsele agroalimentare romanesti au un adaos comercial mai mare decat cele importate, ceea ce ii dezavantajeaza pe producatorii autohtoni. Astfel, plafonarea adaosului comercial ar putea echilibra competitia intre produsele romanesti si cele straine.

Cu toate acestea, micii comercianti se tem ca o astfel de plafonare ar putea duce la penurii. Este posibila chiar eliminarea de pe piata a produselor traditionale romanesti. Ei sustin ca lipsesc schemele de sprijin pe care le au competitorii lor straini. Ca atare, cresc costurile de productie si sunt astfel plasati intr-o pozitie defavorabila.

Proiectul trebuie sa primeasca votul in coalitia de guvernare pentru a putea fi implementat. Autoritatile urmeaza sa stabileasca si perioada de valabilitate a acestei plafonari a produselor traditionale.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *