Cutremur puternic azi-noapte resimtit si in Bucuresti

In aceasta noapte, in jurul orei 01:20:55, a avut loc un cutremur in Zona seismica Vrancea, judetul Vrancea, de magnitudinea 5,4-5,6 pe scara Richter. Conform Centrului Seismologic Euro-Mediteranean (CSEM), cutremurul s-a produs la o distanta de 137 km nord de Bucuresti, 54 km vest de Focsani si 18 km nord de Lopatari (judetul Buzau), la o adancime de 97,5 km, fiind resimtit atat in capitala, cat si in Bulgaria si Republica Moldova. Nu s-au inregistrat pagube materiale semnificative si nici umane.

Cutremurul produs miercuri dimineata este unul tipic pentru zona Vrancea si in general aceste cutremure nu prea au replici, a afirmat, intr-o declaratie publica, Mircea Radulian, directorul stiintific al Institutului National de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica Pamantului (INFP).

Acest cutremur a avut loc in zona Vrancea si a fost unul tipic pentru aceasta zona. Adancimea la care s-a produse este, conform ultimei estimari, de 87 kilometri, iar magnitudinea 5,2 pe scara Richter, magnitudinea care exprima marimea lui, energia eliberata in focar. Seismul s-a resimtit in diferite locuri de pe teritoriul tarii si afara cu diferite intensitati. Intensitatea se masoara pe scara Mercalli si arata modul cum este simtit el la suprafata si pot sa fie in diferite locuri diferite intensitati”, a explicat Radulian.

Acesta a precizat ca astfel de cutremure, considerate „moderate”, de obicei nu au replici, sau daca au acestea sunt mici si a subliniat ca „nu ne asteptam la ceva mai puternic”.

In general cutremurele astea, noi le zicem moderate, nu prea au replici, sau daca au, au putine. Nu este exclus sa fie o replica, doua, dar oricum, sunt mici si nu sunt importante. Nu ne asteptam la ceva mai puternic. In zona respectiva a fost o activitate obisnuita. Nu este ceva iesit din comun. Ne incadram intr-o activitate obisnuita, zic eu, nu avem motive sa ne speriem”, a spus Radulian.

Potrivit acestuia, magnitudinea cutremurului a variat la agentiile din domeniu, deoarece „au date diferite, metode diferite, iar magnitudinea poate sa difere de la o agentie la alta”.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *