DNA l-a retinut pe adjunctul sefului Inspectoratului de Jandarmi Cluj

Adjunctul sefului Inspectoratului de Jandarmi Judetean (IJJ) Cluj, Doru Ioan Popescu, a fost retinut, joi, de procurorii militari din cadrul DNA pentru luare de mita si folosire de informatii ce nu sunt destinate publicitatii ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informatii, faptele fiind comise in legatura cu un concurs de angajari in cadrul institutiei.

Potrivit unui comunicat de presa al DNA, in acelasi dosar a fost retinut si Vasile Bojan, militar jandarm in cadrul aceleiasi structuri, acuzat de dare de mita si complicitate la folosirea de informatii ce nu sunt destinate publicitatii ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informatii.

De asemenea, procurorii militari au dispus efectuarea urmaririi penale fata de urmatorii suspecti:

– plt. adj. Chiorean Daniel Gheorghe, militar jandarm in cadrul IJJ Cluj, pentru savarsirea infractiunilor de dare de mita si complicitate la folosirea, in orice mod, direct sau indirect, de informatii ce nu sunt destinate publicitatii ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informatii;

– plt. adj. sef Budelecan Mihai Vasile, militar jandarm in cadrul Inspectoratului de Jandarmi Judetean Cluj, pentru savarsirea infractiunilor de: complicitate la luare de mita si complicitate la dare de mita;

– Chiorean Felician – Cornel si Bojan Raluca Delia, ambii pentru savarsirea infractiunii de folosire, in orice mod, direct sau indirect, de informatii ce nu sunt destinate publicitatii ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informatii.

Conform procurorilor militari, la data de 23 septembrie 2016, Ministerul Afacerilor Interne – Inspectoratul de Jandarmi Judetean Cluj a publicat un anunt privind scoaterea la concurs a 14 posturi vacante de subofiter, cu recrutarea personalului din sursa externa, din care doua posturi de subofiter administrativ principal – Serviciul Logistic. Presedinte al comisiei de concurs pentru posturile de subofiter administrativ principal a fost inculpatul col. Popescu Ioan Doru, adjunctul sefului IJJ Cluj.

Concursul a constat intr-o proba psihologica eliminatorie, o proba de evaluare a performantelor fizice, ce a fost sustinuta la data de 21.10 2016, si o proba scrisa, constand in test scris tip grila, ce a fost sustinuta la sediul I.J.J. Cluj la data de 24.10.2016.

Din probele existente la dosarul cauzei a rezultat faptul ca, in cursul lunii octombrie 2016, suspectul Chiorean Daniel Gheorghe si inculpatul Bojan Vasile, militari jandarmi in cadrul I.J.J. Cluj, l-au abordat pe adjunctul Popescu Ioan Doru, adjunct al Inspectorului sef al IJJ Cluj si presedinte al comisiei de concurs, si l-au intrebat daca ii poate ajuta pe candidatii Chiorean Felician Cornel, respectiv Bojan Raluca Delia sa promoveze concursul organizat pentru ocuparea celor doua posturi vacante de subofiter administrativ. Ultimii doi mentionati sunt fratele, respective fiica celor doi militari jandarmi.

La data de 21.10.2016, inculpatul Popescu Ioan Doru i-a pretins suspectului Chiorean Daniel Gheorghe suma de 1000 de euro, iar inculpatului Bojan Vasile, suma de 2000 de euro, pentru ca in schimb sa le faciliteze rudelor celor doi sa promoveze proba scrisa. in cursul aceleiasi zile, 21.10.2016, inculpatul Popescu Ioan Doru a primit de la Chiorean Daniel Gheorghe suma de 900 de euro, iar de la Bojan Vasile 2000 euro.

Suspectul Budelecan Mihai Vasile a intermediat contactul dintre Popescu Ioan Doru si Bojan Vasile, ajutandu-i practic pe cei doi sa comita infractiunile de luare de mita respectiv dare de mita.
La data de 23.10.2016, cu o zi inainte de sustinerea testarii scrise, inculpatul Popescu Ioan Doru le-a pus la dispozitie suspectului Chiorean Daniel Gheorghe si inculpatului Bojan Vasile cele doua variante de raspuns aferente testului grila pe care candidatii Chiorean Felician Cornel si Bojan Raluca Delia l-au sustinut la data de 24.10.2016 la sediul I.J.J. Cluj.

In urma sustinerii testarii scrise, cei doi candidati au luat nota maxima, fiind, de altfel, singurii care au obtinut nota 10.00 si au fost in cele din urma declarati admisi, promovand astfel concursul organizat pentru ocuparea celor doua posturi vacante de subofiter administrativ in cadrul acestei unitati.

Inculpatilor Popescu Ioan Doru, adjunctul sefului IJJ Cluj, si Bojan Vasile, precum si suspectilor Chiorean Daniel Gheorghe, Budelecan Mihai Vasile, Chiorean Felician-Cornel si Bojan Raluca Delia li s-au adus la cunostinta calitatea procesuala si acuzatiile, in conformitate cu prevederile art. 309, respectiv 307 Cod de procedura penala. La data de 24 noiembrie 2016, inculpatii Popescu Ioan Doru si Bojan Vasile sunt prezentati Tribunalului Bucuresti, cu propunere de arestare preventiva pentru 30 de zile.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *