Franta vrea imperiu european, contra dominatiei SUA si Chinei

Ministrul francez de Finante, Bruno Le Maire, a propus infiintarea unui nou imperiu european, informeaza Financial Times. Acesta va fi capabil sa contracareze superputeri rivale precum Statele Unite ale Americii si China, care incearca sa impuna dominatie economica si tehnologica asupra Uniunii Europene.

Bruno Le Maire a explicat ca nu se refera la crearea unui imperiu al dominatiei, ci la un imperiu European pasnic care ar uni tarile membre UE in contracararea politicii expansioniste a Chinei concretizata in proiectul de infrastructura “Noul Drum al Matasii” si a abordarii de tipul “America pe primul loc” a presedintelui SUA, Donald Trump.

De ce e necesar un imperiu european

Vasalizarea este o realitate”, a declarat Bruno Le Maire cu ocazia lansarii cartii “Noul imperiu: Europa in secolul 21” (“The New Empire: Europe in the 21st Century”). “Vasalizarea este atunci cand Statele Unite impun sanctiuni extrateritoriale asupra Uniunii Europene. Este atunci cand sunt impuse tarife la otel si aluminiu care vor afecta direct vietile angajatilor si fabricilor de otel din nordul Frantei”, spune Bruno Le Maire.

Vasalizarea este atunci cand China decide sa achizitioneze segmente mari de infrastructura strategica in Europa. Vasalizarea este atunci cand vehiculele autonome vor avea sisteme de navigatie americane si baterii asiatice”, a subliniat ministrul francez de Finante, observand ca decizia Marii Britanii privind iesirea din Uniunea Europeana arata ca “proiectul european este mortal”, astfel ca celelalte 27 de state membre UE trebuie sa se uneasca.

Brexit demonstreaza ca “retragerea din UE are un cost”

Brexit “ne confera responsabilitatea de a spune clar si tare ca retragerea din Uniunea Europeana are un cost – un cost economic, un cost financiar, un cost politic -, care sunt exorbitante si vor fi exorbitante pentru poporul britanic, ceea ce regret”, a subliniat Bruno Le Maire.

Referindu-se la impasul politic din Parlamentul britanic, care a respins atat Acordul Brexit negociat de Guvernul Theresa May cu Bruxellesul, cat si eventuale variante alternative, ministrul francez de Finante a atras atentia ca se amplifica in mod periculos posibilitatea iesirii Marii Britanii din UE fara nici un acord.

De acum inainte, pentru noi, prioritatea este protejarea pietei comunitare si afirmarea puterii politice a continentului european”, a insistat Bruno Le Maire.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *