OMV Petrom: cerintele cheie pentru un proiect in Marea Neagra nu sunt inca indeplinite
CEO-ul grupului petrolier OMV Petrom a declarat ca pentru a investi intr-un proiect in Marea Neagra, offshore, cerintele cheie inca nu exista. Actionarul majoritar al OMV Petrom este grupul austriac OMV. Interviul a fost luat Christinei Verchere, CEO, de agentia internationala de presa Reuters.
„Noi credem ca dialogul ne poate apropia mai mult de o solutie si ca acest dialog trebuie sa continue”, a spus Christina Verchere, intr-un e-mail, pentru Reuters.
CEO-ul OMV Petrom a adaugat ca amendamentele din Ordonanta Guvernului „raspund unor preocupari exprimate de industria petrolului si gazului si reprezinta un pas pentru revenirea la piata liberalizata a gazelor naturale”, iar „acest proces ar trebui sa continue”. Momentan insa, un proiect in Marea Neagra nu este avut in vedere de austrieci.
„Ramanem dornici sa avem un dialog cu autoritatile pentru a intelege care este calea de urmat”, a concluzionat Verchere, pentru Reuters.
Situatia fiscala
Guvernul roman a adoptat, vineri, o formula mai putin stricta a taxei pe activele financiare ale bancilor. Totusi, a mentinut impozitele pentru companiile din energie si telecomunicatii. Ele au ramas asa cum le-a aprobat prima data la sfarsitul lunii decembrie.
Astfel, firmele de energie, cu exceptia centralelor electrice de stat pe baza de carbune, vor plati o taxa de 2% pe cifra de afaceri obtinuta din activitatile pentru care au primit aviz de la ANRE. De asemenea, preturile la energie si gaze au fost plafonate pentru consumatorii casnici si CET-uri. Valorile plafon sunt la 68 lei/MWh, intre 1 mai 2019 si 28 februarie 2022. Prevederea a fost insa eliminata pentru consumatorii industriali.
Romania detine rezerva impresionante in bazinul Marii Negre. Acestea sunt accesibile prin foraj de pe platforme maritime. Grupul nu spune explicit in acest interviu care sunt concesiile suplimentare pe care le asteapta de la statul roman. OMV Petrom pare mai degraba a se eschiva pentru moment…