Phenianul a lansat o noua racheta balistica intercontinentala

Phenianul a testat cea mai avansata racheta balistica intercontinentala de pana acum, regimul nord-coreean gasind un bun prilej de a recurge inca o data la propaganda si dand publicitatii, joi, zeci de fotografii care surprind momente de la efectuarea ultimului sau test balistic, imagini in care liderul Kim Jong-un apare, asa cum a obisnuit, afisand o jovialitate excesiva.

Regimul nord-coreean a publicat ieri o ampla galerie de fotografii ale noii sale rachete balistice intercontinentale Hwasong-15, lansata pe intuneric in zorii zilei de miercuri sub supravegherea liderului de la Phenian, Kim Jong-un, transmite agentia EFE, preluata de Agerpres.

Seria de imagini publicate in ziarul Rodong Sinmun, arata o racheta cu varful rotunjit si dimensiuni mari, pentru al carei transfer a fost dezvoltata o platforma mobila de lansare calificata „impecabila” de Kim Jong-un, conform relatarii publicatiei citate. Fotografiile difuzate joi surprind pregatirea lansarii si diverse imagini ale proiectilului din timpul ascensiunii, precum si un Kim Jong-Un surazator care observa evenimentul atat de afara, cat si de la un post de control.

Liderul nord-coreean s-a aratat „foarte emotionat„ si „satisfacut” pentru dezvoltarea noii Hwasong-15 (Marte-15, in coreeana) si i-a „felicitat calduros” pe oamenii de stiinta, tehnicienii si ceilalti lucratori implicati in acest proces, arata Rodong.

Liderul nord-coreean Kim Jong-un a declarat miercuri ca tara sa a devenit stat nuclear in sensul deplin al cuvantului dupa testarea cu succes a unui nou tip de racheta capabila sa loveasca orice punct de pe teritoriul SUA. Acest tir cu racheta balistica intercontinentala (ICBM) a pus capat pauzei de peste doua luni in care Phenianul nu a efectuat vreun test balistic sau nuclear.

Racheta de tipul ICBM Hwasong-15 reprezinta un dispozitiv intercontinental echipat cu un focos greu, care poate fi nuclear, capabil sa loveasca intreg teritoriul continental al SUA, a relatat agentia oficiala nord-coreeana KCNA. Potrivit Phenianului, racheta a atins altitudinea de 4.475 km inainte de a reintra in atmosfera si a cadea la 950 kilometri de la locul de lansare. Un expert occidental a apreciat ca traiectoria in forma de clopot, pe verticala, sugereaza ca ar avea de fapt o raza de 13.000 de kilometri, suficienta pentru a lovi orice oras important din Statele Unite, noteaza France Presse.

Aceasta acţiune a adus lumea mai aproape de un razboi,  a spus ambasadorul american la ONU in cadrul reuniunii Consiliului de Securitate, convocat pentru a discuta despre noul gest de sfidare al Coreei de Nord la adresa comunitatii internationale. Diplomatul american a facut un nou apel pentru o implicare mai mare din partea preşedintelui Chinei, Xi Jinping. Noul test balistic nord-coreean a venit la doar cateva zile dupa ce Statele Unite au repus Coreea de Nord pe lista statelor care sponsorizeaza terorismul.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *