Muzeul „Octavian Goga”, avariat de furtuna

Muzeul „Octavian Goga” a fost avariat avariat de furtuna, insa se iau masuri pentru repararea de urgenta.

Ieri, la Muzeul Memorial „Octavian Goga” din Ciucea au inceput, cu ajutorul unei echipe de alpinisti utilitari, lucrarile de inlaturare a efectelor fenomenelor meteorologice extreme, respectiv a vanturilor puternice si a caderilor masive de precipitatii ce au avut loc la inceputul acestei saptamani si care au produs edificiului muzeal unele daune.

Am dispus interventia de urgenta pentru ca acest obiectiv cultural de interes major sa revina la starea normala, avand grija ca siguranta vizitatorilor si a angajatilor sa nu fie pusa in pericol iar programul de vizitare sa fie cat mai putin afectat”, a declarat Alin Tise, presedintele Consiliului Judetean Cluj.

Intrucat este vorba despre un monument istoric de valoare nationala, inceperea lucrarilor a putut avea loc doar dupa ce un reprezentant al Directiei Judetene pentru Cultura si Patrimoniu National Cluj s-a deplasat la fata locului pentru a lua act de situatia creata, eliberand, in acest sens, un aviz pentru demararea lucrarilor in regim de maxima urgenta.

Mentionam in acest context faptul ca cea mai importanta paguba produsa consta in deteriorarea acoperisului Castelului, cauzata de caderea unui brad de mari dimensiuni. De asemenea, prin cadere si din cauza greutatii, au fost distruse tigle si cativa stalpi de lemn din structura acoperisului. In acest context, primele masuri luate au constat in degajarea spatiului afectat si interventia provizorie pentru obturarea degradarilor din acoperis.

Totodata, la Biserica din lemn, aflata in folosinta Manastirii „Nasterea Maicii Domnului”, din cauza furtunii puternice s-au accentuat degradarile cauzate de alte fenomene meteorologice din trecut, producandu-se inclusiv infiltrari ale apei pluviale.

In acest context, din dorinta de a nu restrictiona major programul de vizitare dar pentru a asigura, in acelasi timp, siguranta celor care trec pragul muzeului, vizitarea se va putea desfasura conform programul normal de functionare, cu restrictionarea accesului doar in zonele afectate de caderea trunchiului de brad. In acest sens, zona restrictionata pentru vizitare de langa Castel este semnalizata cu banda de avertizare iar Biroul de lucru al poetului a fost inchis pentru conservare.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.