Noaptea muzeelor, cum a fost, cati au participat
Muzeele aflate sub autoritatea Consiliului Judetean Cluj au participat sambata, 19 mai 2018, la Festivalul European Noaptea Muzeelor. Cu acest prilej, Muzeul de Arta Cluj-Napoca, Muzeul Etnografic al Transilvaniei, Muzeul Apei „Leonida Truta” din localitatea Floresti, precum si Muzeul Memorial ,,Octavian Goga” Ciucea au putut fi vizitate gratuit. Pe langa expozitiile inscrise in programul lunii mai, muzeele, Scoala Populara de Arte ,,Tudor Jarda” si Centrul National de Informare si Promovare Turistica din cadrul forului administrativ judetean au pregatit si evenimente special destinate acestei ocazii.
,,La fel ca si in anii precedenti, editia din acest an a Noptii Muzeelor a starnit interesul a zeci de mii de iubitori de cultura si frumos care au admirat exponate valoroase din patrimoniul muzeelor noastre si s-au bucurat de manifestarile organizate cu acest prilej”, a declarat Alin Tise, presedintele Consiliului Judetean Cluj.
Astfel, Muzeul Etnografic al Transilvaniei a organizat diverse evenimente, atat la sediul institutiei – Palatul Reduta, sectia pavilionara, situata pe str. Memorandumului nr. 21, cat si in Parcul Etnografic „Romulus Vuia” – sectia in aer liber, de pe str. Taietura Turcului.
Cei nu mai putin de 2.515 vizitatori care au participat la Noaptea Muzeelor 2018, in cele doua sectii ale Muzeului Etnografic, au avut posibilitatea de a vizita Palatul Reduta conform programului 18:00 – 01:00, iar Parcul National Etnografic „Romulus Vuia” in intervalul orar 10:00-18:00.
Vizitatorii au putut lua parte la un recital muzical oferit de taraful de muzicanti romi condusi de Alexandru Bob, acestia sustinand un program ce a cuprins atat melodii populare actuale cat si traditionale specifice etniei rome din zona Gherla. Totodata, proiectia filmului documentar „Vieti intre ape”, de Oana Ivan, care prezinta dintr-o perspectiva antropologica felul in care turismul si politicile de mediu isi pun amprenta asupra culturii pescaresti din Sf. Gheorghe si discuta transformarea practicilor locale, a strans in curtea interioara a muzeului peste 150 de spectatori.
In ceea ce priveste expozitiile ce au putut fi vizitate in mod gratuit, acestea au cuprins Expozitia de arta fotografica itineranta „Comorile Romaniei”, realizata de Ilie Tudorel, o expozitie-eveniment dedicata Anului European al Patrimoniului Cultural si Centenarului Marii Uniri, ,,Romii din Transilvania. Patrimoniu etnografic” – expozitie etnografica cu piese mai putin cunoscute din patrimoniul M.E.T., reflectand traditiile si obiceiurile comunitatii rome, Expozitia permanenta tactila „Atinge si intelege – mesajul tactil al obiectelor taranesti traditionale” – destinata in primul rand vizitatorilor cu deficiente de vedere, oferind insa, in acelasi timp, o experienta de un tip aparte si vizitatorilor obisnuiti. Tot cu ocazia Noptii muzeelor a avut loc si deschiderea, in premiera, a sectorului de mobilier si textile de interior din cadrul expozitiei permanente „Cultura populara din Transilvania – sec. XVIII-XX”. Expozitia abordeaza principalele domenii ale culturii materiale si spirituale din Transilvania rurala, ilustrate prin exponate reprezentative, selectate din cele peste 40.000 de artefacte existente in colectiile institutiei.
De asemenea, aproape 1.000 de vizitatori au admirat expozitia „100 de ani de costum romanesc. 1918-2018”, organizata de ICR Lisabona, Muzeul Etnografic al Transilvaniei si colectionarul Sebastian Paic la Museu do Traje (Muzeul Costumului Traditional) din Viana do Castelo, vernisata in data de 19 mai 2018. Dedicata Centenarului Marii Uniri, expozitia este o panorama asupra diversitatii costumului romanesc de sarbatoare din ariile etnografice majore din toate teritoriile locuite de romani. Cele 30 de ansambluri de costum sunt insotite de obiecte de uz curent din gospodaria traditionala, cu valoare etnografica si antropologica, si de panouri cu informatii despre alcatuirea si terminologia costumului romanesc, despre istoria si raspandirea acestuia, despre tehnicile de realizare, precum si despre originea simbolurilor prezente pe el si semnificatia lor.
Muzeul de Arta Cluj-Napoca si-a intampinat publicul, si in acest an, in cadrul evenimentului european Noaptea Muzeelor, cu un program de expozitii care au pus in valoare nu numai patrimoniul cultural al muzeului, ci si creatiile artistilor contemporani.
Cei 11.022 de vizitatori care au strabatut salile muzeului in intervalul orar 20:00 – 01:00 au vizitat atat expozitia permanenta, Galeria Nationala, redeschisa de curand, cat si un numar de sase expozitii temporare: Aspiraţii Dinamice, expoziţia personala Árkossy István, Afisul Polonez, Sergio Gomez, Figurative Speech/Discurs figurativ, 17 Reasons si exponatul lunii.
Cea de-a XIV-a editie a Noptii Muzeelor la Muzeul Memorial „Octavian Goga”, eveniment dedicat Centenarului Marii Uniri, a reunit la sediul muzeului din localitatea Ciucea, intre orele 19:00- 22:30 nu numar de peste 550 de vizitatori. Programul serii a fost realizat in baza unei vechi colaborari si prietenii dintre Muzeul Memorial „Octavian Goga” si Scoala Populara de Arte „Tudor Jarda” Cluj, ambele institutii de cultura aflate in subordinea Consiliului Judetean Cluj.
Evenimentul central al serii a fost programul artistic intitulat „Orele Centenarului” sustinut de elevi si profesori ai Scolii Populare de Arte „Tudor Jarda” din Cluj si care s-a desfasurat, in mod simbolic, intre orele 19:18 – 20:18. In ambianţa deosebita a Salonului de muzica din Castel, actorul Petre Bacioiu a incantat publicul cu o suita de poezii din creatia lui Octavian Goga si a lui George Cosbuc, in semn de omagiu la implinirea a 100 de ani de la moartea poetului. Programul muzical prezentat de catre prof. Mihai Ghircoias, care a abordat un repertoriu deosebit, din care amintim piese de Mozart, Bach sau Mendelssohn, a fost interpretat de Diana Cretu si Beretche Nunez Pedro, un cuplu de muzicieni stabiliti in zona Clujului dupa o cariera la Orchestra Simfonica Nationala din Uruguay, acompaniati la pian de prof. Mihai Ghircoias si de talentatii elevi Olimpia Damsa si George Rad, la pian. Ca si in anii precedenti, prietena fidela si admiratoare a muzeului, poeta Minerva Chira si-a prezentat cele mai noi volume de poezie.
Pe parcursul evenimentului au fost vizitate expozitiile permanente ale muzeului: expozitia memoriala dedicata vietii si operei poetului Octavian Goga din Castel, expozitia etnografica din Casa Alba si expozitia memoriala dedicata poetului maghiar Ady Endre aflata in Casa Ady Endre. La parterul Castelului, in sala de expozitii temporare, vizitatorii au admirat picturi ale unor artisti valorosi, precum Theodor Pallady, Camil Ressu, Stefan Dimitrescu si Elena Popeea, expuse in expozitia de arta plastica „Natura statica in Colectia Goga”.
Totodata, sambata, 19 mai a.c., in cadrul evenimentului european Noaptea Muzeelor, persoanele interesate au vizitat Muzeul Apei „Leonida Truta” din localitatea Floresti, eveniment pentru care Compania de Apa „Somes” S.A. a pus la gratuit la dispozitia doritorilor un microbus. Derulat in intervalul 18:00 – 01:00, programul a inclus vizualizarea exponatelor, prezentarea unui istoric al alimentarii cu apa a municipiului Cluj-Napoca, prezentarea unor documente de la inceputurile functionarii Uzinelor de Apa si Canalizare ale orasului Cluj, unelte specifice activitatii de asigurare a serviciului de alimentare cu apa si de canalizare.
Centrul National de Informare si Promovare Turistica Cluj, serviciu de specialitate din cadrul Consiliului Judetean Cluj, a sustinut sambata, 19 mai 2018, evenimentul Noaptea Muzeelor, desfasurandu-si activitatea conform unui program prelungit, in intervalul orar 9:00-1:00. Turistii si publicul interesat au fost informati asupra principalelor expozitii si activitati desfasurate de muzeele judetului Cluj participante la acest eveniment. Toate persoanele care au vizitat Centrul National de Informare şi Promovare Turistica Cluj cu ocazia acestui eveniment au beneficiat atat de informatii cat si de materiale de promovare – albume, pliante, brosuri, CD-uri, harti, semne de carte, materiale promotionale – a obiectivelor turistice din judet, in vederea cresterii circulatiei turistice locale si regionale.