Noaptea muzeelor la Consiliul Judetean Cluj

Noaptea Muzeelor, editia a XVIII-a, revine la Cluj, sambata, 14 mai, cu activitati ca in vremurile de alta data. Muzeul de Arta Cluj-Napoca, Muzeul Etnografic al Transilvaniei si Muzeul Memorial “Octavian Goga” din Ciucea, vor putea fi vizitate gratuit.

De asemenea, pe langa expozitiile inscrise in programul lunii mai, muzeele si Centrul National de Informare si Promovare Turistica Cluj, serviciu de specialitate din cadrul Consiliului Judetean, pregatesc si o serie de evenimente special destinate acestei ocazii.

Noaptea muzeelor la Muzeul de Arta

Astfel, Muzeul de Arta Cluj-Napoca, se inscrie in randul institutiilor care isi asteapta publicul cu numeroase expozitii. Pe langa cea permanenta – Galeria Nationala, desfasurata de-a lungul a nu mai putin de 15 sali din incinta cladirii, vizitatorii vor mai putea admira exponate in cadrul altor patru expozitii. Este vorba despre: “Premiile Crama Oprisor pentru desen contemporan”, care aduce in atentia publicului creatii ale tinerilor artisti, “Vargha Mihály. Expozitie de sculptura” a artistului cu acelasi nume, expozitia “Amurg”, o incursiune in lumea Maramuresului, si “Mapping Frames”, care cuprinde creatii ale artistilor contemporani din centrul de arta Cluj-Napoca si nu numai.

Noaptea muzeelor la Muzeul Etnografic

Muzeul Etnografic al Transilvaniei prezinta o oferta culturala semnificativa si diversificata de evenimente si expozitii pentru Noaptea europeana a muzeelor. Acestea urmeaza a se desfasura la sediul central al institutiei – Palatul Reduta, intre orele 18.00 – 00.00.

Vor fi prezentate, de asemenea, cele mai recente volume ale traducerii in limba romana a “Istoriei Clujului”, de Jakab Elek. Vor fi prezenti editorul si traducatorul acesteia, istoricul Attila Varga.

Vor putea fi vizitate, gratuit, atat expozitia permanenta, cat si cele patru expozitii temporare. Acestea sunt: “Marturii ale trecutului. Textile din colectia etnografica a contesei Bethlen Anikó”, “Constructii de lemn din Bucovina”, “Tehnici inovative de valorificare a patrimoniului cultural. Icoanele de pe Valea Sebesului din colectiile Muzeului Etnografic al Transilvaniei” si “Biserica lui Horea – un patrimoniu pentru viitor”.

Activitati la Muzeul din Ciucea

Muzeul Memorial “Octavian Goga” Ciucea se alatura si el retelei care celebreaza acest eveniment. Sunt organizate atat expozitiile permanente, cat si unele temporare, precum si alte activitati speciale. In seria expozitiilor temporare se inscriu: expozitia de arta plastica, fotografie si documente “O.Goga. Ipostaze ale unei personalitati”, expozitia de podoabe si partituri “Castelana de la Ciucea”, expozitia comemorativa de carte “Volumele lui Octavian Goga”, expozitia de sculptura “Memoria satului incrustata in lemn”, organizata in colaborare cu Centrul Judetean pentru Conservarea si Promovarea Culturii Traditionale Cluj.

Tema din acest an a Noptii Muzeelor de la Muzeul “Octavian Goga” va fi “Lectie deschisa”. Actiunea in sine, care va incepe la ora 18.00, va cuprinde inclusiv comunicarea “Prietenia exemplara dintre Octavian Goga si Ady Endre”.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *