Noutati la Zilele Culturale Maghiare 2017

Zilele Culturale Maghiare din Cluj vor avea loc intre 13 si 20 august, iar editia din acest an va sta sub semnul transylvanicum-ului, sintagma care descrie valorile materiale, culturale si spirituale specific ardelenesti. O noutate importanta a acestei editiei, ce-a de-a opta, este extinderea festivalului cultural in Parcul Central.

Evident ca festivalul cultural Zilele Culturale Maghiare din Cluj nu doreste sa isi insuseasca transylvanicum-ul ca fiind ceva doar al sau, ci dorim sa subliniem faptul ca evenimentul este unul specific ardelenesc, este unul dintre trasnylvanicum-uri”, detaliaza Gergely Balázs, organizatorul principal al evenimentului.

Pe langa locurile deja cunoscute: Piata Unirii, strada Mihail Kogalniceanu, strada Potaissa, in acest an, Zilele Culturale Maghiare se vor desfasura si in Parcul Central, care va gazdui concerte, o zona de relaxare, standuri de bere si de vin, precum si o zona destinata activitatilor pentru copii.

O alta noutate este faptul ca Strada Vinului, care pana acum era pe strada Emmanuel de Martonne, se va muta pe strada Potaissa, unde vor exista si recitaluri de muzica traditionala. Strada Kogalniceanu va ramane „inima” festivalului – cu targul mestesugaresc, aleea muzeelor, recitaluri de opereta, folk si muzica populara, iar Gradina cu Ruine de langa Biserica Reformata (strada Kogalniceanu) va gazdui Satul Medieval.

In cadrul Zilelor Culturale Maghiare din Cluj vor avea loc in acest an peste 30 de concerte. Pe scena principala din Piata Unirii vor sustine concerte Charlie (foto), Hobo si Deák Bill Gyula, Szikora Róbert si R-Go, Ghymes. De asemenea, pe scena principala va avea loc si spectacolul cu ocazia Festivalului International de Folclor Sfantul Stefan. Zilele Culturale Maghiare se vor incheia cu spectacolul de opereta Silvia (foto) de Emmerich Kálmán. Spectacolul este regizat si interpretat de artistii Teatrului de Opereta din Budapesta cu acompaniamentului artistilor orchestrei Operei Maghiare din Cluj. Productia, o premiera in Ardeal, este una de mare anvergura, cu 120 de artisti pe scena.

Concertele Zilelor Culturale Maghiare din Cluj vor avea loc si in afara orasului: trupa Európa Kiadó va canta in parcul de sculpturi Arkhai din Vlaha. Pe scena din Parcul Central vor sustine concerte Pál Utcai Fiúk, Kowalsky si Vega, Anna and the Barbies, Matiné Zenekar, AG Weinberger & One More Minute, Katáng, Magashegyi Underground si Loose Neckties Society (concert comun), Old Boys, Ocho Macho. De asemenea, pe aceasta scena vor canta si artistii sustinuti prin intermediul programului Cseh Tamás al Fondului Cultural National din Ungaria.

Pe langa concerte, asa cum si-au obisnuit deja publicul, Zilele Culturale Maghiare din Cluj vor include cateva sute de evenimente de diverse tipuri, precum: expozitii, dans, proiectii de film, spectacole de teatru, competitii sportive, activitati pentru copii, evenimente gastronomice, degustari de vin, targ mestesugaresc, jocuri medievale, petreceri.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *