Opera Nationala Romana din Cluj – spectacole in strada

Opera Aperta revine in strada, in incheierea Stagiunii lirice 2016-2017, pentru a oferi publicului larg doua premiere lirice si coregrafice montate in aer liber, in strada, in Piata Unirii din Cluj-Napoca: La Traviata (sambata, 1 iulie 2017) si Zorba (duminica, 2 iulie 2017).

Ambele spectacole se vor bucura de distributii de exceptie, formate din artisti consacrati ai teatrului liric clujean, acompaniati de invitati speciali si echipe regizorale de renume international care vor surprinde si impresiona.

Sambata, 1 iulie 2017, ora 21:30, spectacolul exceptional „La Traviata”, de G. Verdi este cel care va dezvalui faldurile cortinei scenei neconventionale de strada din Piata Unirii pentru doua seri lirice de neuitat.

Capodopera verdiana, considerata a fi una dintre cele mai importante creatii lirice ale tuturor timpurilor tinand capetele de afis ale operelor din intreaga lume de peste un secol, aduce la Cluj o montare exceptionala si inedita a apreciatei regizoare Nadine Duffaut si a echipei sale artistice, venita din Franta in mod special pentru acest proiect care a deschis Stagiunea teatrului liric clujean, pe data de 1 noiembrie 2016. Opera emblematica va aduce un succes fulminant in Piata Unirii, printr-un spectacol montat in premiera nationala pe scena de larga adresabilitate. Alaturi de titlul de mare rezonanta si echipa regizorala internationala, spectacolul de opera se bucura de prezenta invitatului special, tenorul Stefan Pop, un artist aclamat pe mari scene ale lumii, colaborator apropiat de-al maestrului Placido Domingo, castigator al Concursului international Operalia, 2010 si solist colaborator al celor mai importante opere din Europa.

Seara de 2 iulie 2017 va aduce o stralucire la fel de fascinanta Pietei Unirii, odata cu punerea in scena a Spectacolului extraordinar de balet „Zorba”, pe muzica originala a lui Mikis Theodorakis si in coregrafia inconfundabila a artistului Lorca Massine.

Evenimentul cu un fermecator si autentic parfum elen a fost pus in scena in premiera nationala absoluta la Opera Nationala Romana din Cluj-Napoca pe data de 26 mai 2017, continuandu-si acum parcursul artistic si in ipostaza unui spectacol montat in aer liber, ce marcheaza in mod grandios finalul proiectului Opera Aperta 2017 si, astfel, incheierea Stagiunii lirice 2016-2017.

Spectacolul care impresioneaza prin emotia, energia si prospetimea sa, considerat un „imn al vietii”, este inspirat de cartea lui Nikos Kazantzakis si poarta semnatura coregrafica si de libret a lui Lorca Massine, unul dintre cei mai importanti coregrafi ai lumii, prezent la Cluj atat pentru pregatirile artistice, cat si la spectacolul extraordinar din aer liber. Baletul si-a celebrat premiera internationala in anul 1988, pe Arena di Verona, fiind de atunci a fost prezentat de peste 5000 de ori, cu un mare succes, pe scenele a peste 30 de teatre de pe patru continente.

Opera Aperta este un proiect de traditie pentru cetatea clujeana, devenit celebru gratie succeselor lirice ale editiilor sale anterioare: Opera Aperta 2016 a uimit cu spectacolul de balet „Lacul lebedelor” montat pe apa, pe o scena special amenajata pe Lacul Chios al Parcului Central din Cluj, pe data de 11 iunie 2016, ce a reunit un public de peste 11.000 de spectatori care au vibrat la unison pe celebra partitura semnata de P. I. Ceaikovski; impresionante au fost, de asemenea, spectacolul extraordinar de opera in aer liber „Nabucco”, de G. Verdi si Concertul de muzica spaniola „La Negra Noche”, organizate in luna iulie 2016 in Piata Unirii din Cluj-Napoca, spatiu ce a gazduit si mai vechile editii Opera Aperta (cu spectacolele „Carmen”- 2015 si „Aida”- 2014), aplaudate indelung de numerosul public.

Bugetul evenimentului este de 462.125 lei, din care 350.000 de lei sunt bani publici de la Consiliul Local. Intrarea la ambele evenimente este libera.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *