Parada grandioasa la Moscova de Ziua Victoriei

Moscova a marcat a 71 aniversare a Zilei Victoriei cu o parada in Piata Rosie la care au participat aproape 10.000 de militari, 200 de unitati de tehnica militara, sisteme nucleare anti-racheta, rachete balistice intercontinentale si 71 de aeronave. Pentru prima oara, la parada au participat si soldati-femei. La parada sunt prezenţi şi veteranii decoraţi pentru activitaţile intreprinse in armata rusa.

Ziua Victoriei marcheaza capitularea Germaniei in faţa Uniunii Sovietice in 1945. In aceasta zi, considerata sarbatoare naţionala in Rusia, instituţiile statului şi şcolile sunt inchise. La parada, la care au asistat multi fosti combatanti, au luat parte si avioane militare, printre care aparate de vanatoare Su-35, folosite si in Siria.

Presedintele rus a profitat de aceasta ocazie pentru lansa un apel comunitatii internationale de a se uni in lupta impotriva terorismului. ‘Trebuie sa invingem acest inamic, iar Rusia este deschisa pentru a-si uni fortele cu cele ale altor state, este pregatita sa lucreze pentru crearea unui sistem international de securitate modern si nealiniat’, a declarat Putin in fata fortelor armate.

O parada la scara redusa a fost organizata luni si la baza de la Hmeimim, din nord-vestul Siriei, utilizata de aviatia rusa in campania de lovituri aeriene in sprijinul regimului presedintelui Bashar al-Assad. Parade de amploare au fost organizate si in Crimeea, la Sevastopol, precum si in capitalele republicilor separatiste, Donetsk si Lugansk.

Sefii de stat occidentali au refuzat participarea la ceremonia fastuoasa din 2015 din Piata Rosie, exprimandu-si astfel dezacordul fata de anexarea Crimeii de catre Rusia in 2014 si fata de sprijinul acesteia pentru separatistii din estul Ucrainei, insa alaturi de Putin la parada s-au aflat, printre altii, liderii chinez, indian si cubanez.

Uniunea Sovietica, a carei mostenitoare este Rusia, a pierdut aproape 27 milioane de locuitori in Al Doilea Razboi Mondial, iar trei sferturi dintre pierderile umane fasciste au fost cauzate de sovietici. Victoria din 1945 a fost ridicata la rangul de mit fondator al patriotismului si maretiei ruse, aminteste AFP, si este respectata ca atare si in prezent.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *