Presedintele Cehiei spune ca valul de migranti este organizat

Milos Zeman, presedintele ceh, a declarat sambata ca in opinia sa actualul val masiv de migranti ce vin in Europa si cu care se confrunta inclusiv tara sa, este de fapt o ‘invazie organizata’ si le-a sugerat tinerilor din Siria si Irak care vor sa isi paraseasca tara sa ‘puna mana pe arme’ si sa lupte in tarile lor impotriva jihadistilor, consemneaza Agentia France Press.

‘Sunt ferm convins ca avem de-a face cu o invazie organizata si nu cu o deplasare spontana de refugiati’, a mentionat Milos Zeman in mesajul sau de Craciun adresat natiunii cehe.

Presedintele Zeman a fost de acord ca trebuie sa manifestam compasiune fata de cei care intr-adevar sunt refugiati, cum ar fi copiii, batranii sau bolnavii. Aceesi compasiune insa nu trebuie aratata si fata de acei barbati tineri care, in loc sa-si apere tara cu arma in mana, fug din Siria si Irak inspre tari aflate in Europa, in cautare de stipendii si asistenta sociala.

‘O mare majoritate a imigrantilor ilegali sunt barbati tineri, cu o stare buna de sanatate si necasatoriti. Ma intreb de ce ei nu pun mana pe arme sa-si elibereze tara de Statul Islamic’, a aratat liderul ceh, avertizand totodata ca sosirea acestora in Europa nu face decat sa avantajeze gruparea jihadista.

Presedintele ceh a evocat in acest context exemplul cehilor care si-au parasit tara in timpul ocupatiei naziste doar ca ‘sa lupte pentru libertatea tarii lor, nu pentru a primi ajutoare sociale in Marea Britanie’. Conform unui sondaj recent, aproape 70% dintre cehi se opun primirii refugiatilor in tara lor.

Potrivit datelor oferite de Organizatia Natiunilor Unite, aproximativ 69% dintre migrantii sositi anul acesta in Europa sunt barbati, cei mai multi dintre ei fiind tineri si capabili sa poarte arme si sa lupte, si numai 18% sunt copii iar 13% femei.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *