Volkswagen refuza sa furnizeze documente pentru ancheta privind trucarea testelor

Compania Volkswagen primeste noi acuzatii. De aceasta data, Statele Unite ale Americii sustin ca oficialii germani refuza sa coopereze si sa furnizeze documente esentiale pentru ancheta care investigheaza grupul in scandalul emisiilor, informeaza The New York Times.

Oficiali din mai multe state in care este investigat cazul emisiilor poluante afirma ca Volkswagen refuza sa furnizeze documente necesare anchetei, cum ar fi e-mailuri sau alte modalitati de comunicare in randul sefilor companiei. Oficialii Volkswagen invoca legile nemtesti privitoare la viata privata.

Aceasta atitudine a grupului german arata o data in plus situatia actuala la nivel de relatii intre Volkswagen si investigatorii americani, dupa ce Departamentul american al Justitiei a intentat, luni, o actiune judiciara contra grupului auto, cerand daune materiale pentru poluarea generata prin manipularea emisiilor la 600.000 de vehicule diesel.

Anchetatorii spun ca refuzul Volkswagen de a furniza informatii importante limiteaza capacitatea investigatorilor de a identifica care dintre angajati se fac vinovati de inselaciunea semnalata. Gasirea persoanelor vinovate este cel mai important pas din ancheta, pentru ca daca anchetele ar dovedi ca tocmai directorii mari ai companiei se fac vinovati de aceasta situatie, sanctiunile ar fi si mai mari.

„Aproape ca ne-am pierdut rabdarea in cazul Volkswagen”, a declarat procurorul general al New Yorkului, Eric Schneiderman. Acesta crede ca, prin atitudinea pe care o are, compania germana nu face altceva decat sa se autoinvinuiasca. Volkswagen a recunoscut in luna septembrie ca a folosit un program prin care a reusit sa trucheze testele de emisii poluante la 11 milioane de autovechicule diesel.

Schneiderman este doar unul dintre procurorii americani care si-a exprimat nemultumirea fata de situatia actuala din cadrul anchetelor care vizeaza grupul auto german.

George Jepsen, procuror general in statul Connecticut, a catalogat drept frustrant faptul ca „in ciuda declaratiilor publice referitoare la disponibilitatea de a coopera, de fapt, Volkswagen se opune cooperarii invocand legea germana”. Acesta sustine ca anchetatorii vor cauta sa se foloseasca de toate mijloacele disponibile ca sa continue ancheta.

Pe de alta parte, anchetatorii nemti sustin ca nu se confrunta cu astfel de probleme in cadrul investigatiilor. Klaus Ziehe, purtatorul de cuvant al procurorilor din Braunschweig, un oras aflat in apropiere de Wolfsburg, acolo unde Volkswagen are sediul central, a declarat ca sub incidenta legilor germane, procurorii au fost lasati sa faca investigatii la fata locului, in birourile companiei din Wolfsburg pentru a aduna toate informatiile folositoare in ancheta, care puteau include chiar si conversatii pe e-mail.

„Nu suntem si nu vrem sa fim dependenti de informatiile pe care ni le furnizeaza Wolkswagen”, a declarat Ziehe, care a sustinut si ca oficialii companiei colaboreaza deschis cu anchetatorii.

Germania este recunoscuta in Statele Unite drept o tara conservatoare in ceea ce priveste legile sale. De-a lungul timpului, nemtii au refuzat sa extradeze cetateni catre SUA, invocand, de asemnea, ca acestia intra sub incidenta legislatiei germane. De asemenea, in cazul informatiilor cu caracter privat, in Germania exista asa-numitul Act Federal pentru Protectia Datelor, care limiteaza accesul statelor din afara Uniunii Europene la date cu caracter privat.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *