Primarul Clujului a semnat adeziunea la Alianta pentru coeziune
Primarul Emil Boc a semnat adeziunea la Alianta pentru coeziune (#CohesionAlliance). S-a intamplat ieri, la finalul celei de a 22-a intalniri a Comisiei COTER – Comisia pentru politica de coeziune teritoriala si bugetul UE din cadrul Comitetului European al Regiunilor (CoR). Evenimentul s-a desfasurat la Cluj-Napoca in perioada 25-26 martie 2019.
Alianta (#CohesionAlliance) este o coalitie a partilor care considera ca politica de coeziune a UE trebuie sa ramana, in continuare, unul din pilonii viitorului UE. Alianta a fost creata prin cooperarea intre principalele asociatii europene de orase si regiuni si Comitetul European al Regiunilor.
Prin aceasta se solicita ca bugetul UE de dupa 2020 sa consolideze politica de coeziune, sa o faca mai eficienta, mai vizibila si mai accesibila pentru toate regiunile Uniunii Europene. Reprezentand in prezent o treime din bugetul UE, aceasta politica reduce disparitatile regionale. Ea creeaza locuri de munca, deschide noi oportunitati de afaceri si cauta solutii pentru probleme globale majore, precum schimbarile climatice si migratia.
De la autoritatile nationale, regionale si locale si pana la IMM-uri, ONG-uri, scoli, universitati, organizatii culturale, oricine crede in politica de coeziune a UE este bine-venit sa sprijine Alianta pentru coeziune.
La Alianta au aderat pana in prezent: 109 orase si judete; 118 regiuni; 46 asociatii nationale ale oraselor si regiunilor; 35 de asociatii europene si 8740 de semnatari individuali.
Ce l-a determinat pe primar sa adere la Alianta pentru coeziune
“Politica de coeziune este cea mai importanta realizare a Uniunii Europene si este datoria noastra, ca lideri locali, de a-i promova valorile. Am aderat la aceasta Alianta pentru ca trebuie sa ne concentram mai mult pe proiecte, sa valorificam cat mai mult eforturile de simplificare instituite de Comisie. Obiectivul este sa ne mentinem talentele acasa, iar romanii care au plecat sa se intoarca in Romania. Ei reprezinta o resursa umana valoroasa, resursa care va ajuta decisiv la modernizarea Romaniei. Avem cea mai proeuropeana generatie de tineri din U.E., iar politica de coeziune asigura viitorul tinerilor in Uniunea Europeana; poate apropia standardele de viata din Uniunea Europeana, prin dezvoltare si prosperitate. La fel, contribuie la diminuarea somajului. Politica de coeziune este o politica profunda de care depinde viitorul Europei”, a explicat primarul Emil Boc.