Romania nu mai trece la moneda euro in 2019
Romania renunta in mod oficial la anul 2019 ca termen pentru adoptarea monedei euro, iar o noua data va fi stabilita de catre viitorul guvern si inclusa in raportul din 2017. Guvernul Ciolos a pregatit un document in care nu mai anunta anul 2019, ci doar mentine angajamentul de a adopta moneda europeana.
Anual, Guvernul trebuie sa transmita Comisiei Europene un program de convergenta al Romaniei, care trebuie sa indice si un astfel de termen. In programul transmis in aprilie anul trecut, Guvernul a anuntat, mai mult ca un mesaj politic de stabilitate si incredere in economie, ca isi pastreaza angajamentul de adoptare a monedei euro incepand cu 1 ianuarie 2019.
Acum, conform surselor Profit.ro, proiectul de document discutat de Guvern nu mai face referire la acest termen. “In document, Romania nu mai anunta Bruxelles-ul ca va adopta moneda euro in 2019, ci doar ca isi mentine angajamentul de adoptare. Calendarul va fi lasat in sarcina urmatorului guvern, iar noul termen va fi stabilit de catre un grup de lucru si inclus in raportul viitor, din aprilie 2017”, au declarat, pentru Profit.ro, surse guvernamentale.
In timp, autoritatile romane au stabilit cate un an ca tinta pentru adoptarea monedei euro, explicand ca astfel doresc sa arate angajamentul tarii pentru a intra in zona euro, dar au impins ulterior acest termen, Romania nefiind inca practic pregatita pentru un astfel de angajament.
In 2012, Guvernul anunta ca Romania isi mentine obiectivul asumat anterior de adoptare a monedei euro in 2015, prin intrarea in mecanismul ERM II in 2013-2014.
Reprezentantii Guvernului si cei ai BNR aratau ca probabilitatea ca Romania sa nu poata intra in mecanismul ratelor de schimb in 2013, conditie obligatorie pentru intrarea in zona euro in 2015, este foarte ridicata, insa obiectivul trebuie mentinut ca semnal politic.
Doi ani mai tarziu, in 2014, Romania a transmis Comisiei Europene noul program de convergenta, pentru perioada 2014-2017, in care ii anunta pe oficialii de la Bruxelles ca angajamentul de adoptare a monedei euro „va deveni un obiectiv realizabil si necesar” la 1 ianuarie 2019.
Guvernatorul Bancii Nationale a Romaniei, Mugur Isarescu, a aratat atunci ca fixarea unui obiectiv ambitios precum aderarea la zona euro in 2019 ar putea avea efecte benefice, de mobilizare a tarii, dar a atentionat ca aceasta presupune o buna intelegere a eforturilor din partea politicienilor, stabilirea unor termene intermediare clare si un consens larg politic si social. Intre timp, mai multe state din Europa Centrala si de Est au amanat termenele pentru trecerea la moneda unica, desi acest proces reprezinta o obligatie asumata de toate statele din Uniunea Europeana.