Rusii intrec americanii si canadienii la exportul de grau

Presedintele Rusiei, Vladimir Putin, s-a declarat multumit ca, in ultimii ani, Rusia a evoluat de la stadiul de importator major de cereale, la cel de exportator de top. Rusia a trecut in cativa ani de la un mare cumparator la exportul de grau realizat pe scara larga.

Uniunea Sovietica a fost mereu un cumparator de cereale, cel mai mare importator de cereale si de grau. Vreau sa va reamintesc faptul ca, in prezent, Rusia este cel mai mare furnizor de grau de pe piata mondiala; numarul unu”, a afirmat Putin in conferinta sa anuala de presa de marti.

In alta ordine de idei, Putin a precizat ca este necesara renuntarea la restrictiile economice motivate politic.

Bineinteles, este mai bine sa renuntam la blocadele motivate politic, in sfera activitatilor economice. Restrictiile de acest gen cauzeaza major comertului si economiei mondiale”, a adaugat presedintele rus.

Sa spunem ca SUA impune restrictii Chinei – vorbim de niste sanctiuni reale. Aceasta situatie afecteaza intreaga economie mondiala. Imediat, nivelul comertului global a coborat abrupt. In cazul in care continua, situatia se va inrautati si mai mult”, a adaugat liderul de la Kremlin.

Conform statisticilor USDA, in anul agricol 2018-2019, Rusia a exportat 43,3 milioane tone de cereale, incluzand aici 35,2 milioane tone exportul de grau. In sezonul anterior, Rusia a exportat 53,2 milioane tone de cereale, respectiv 40,4 milioane tone de grau.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *