Saci cu bani gasiti acasa la dictatorul detronat al Sudanului

Saci cu bani au fost gasiti in locuinta fostului presedinte al Sudanului, rasturnat in urma unei revolte populare. Banii, in valute de circulatie internationala si moneda locala, insumeaza fabuloasa suma de 105 milioane de dolari. Fostul sef al statului a ajuns intr-o inchisoare de maxima securitate si este acum anchetat pentru spalare de bani.

Initial, Omar al-Bashir a fost plasat in arest la domiciliu, iar apoi a foste transferat in inchisoare de maxima securitate Kobar. In locuinta lui s-au gasit saci cu bani, teancuri de euro, dolari, si lire sudaneze, insumand aproximativ 105 milioane de dolari. Banii se aflau in mai multe sacose folosite la depozitarea granelor. Procurorii l-au interogat pe fostul presedinte in inchisoare, relateaza sursa citata. Procurorul general al Sudanului a declarat duminica ca va fi infiintat un nou comitet anticoruptie.

Inlaturarea presedintelui Sudanului de la putere a venit dupa mai bine de trei luni de proteste. Oamenii au dorit inlaturarea acestuia si a regimului sau militar, si din aceasta cauza, armata nu se bucura de increderea populatiei, care doreste guvernarea prin legi civile. Manifestatiile continua in centrul orasului Khartoum, iar oamenii sunt ingrijorati ca puterea militara nu va fi cedata autoritatii civile de tranzitie nou infiintata.

Nu exista fotografii cu fostul presedinte la inchisoare si nici un raspuns la solicitarea publica de predare a puterii catre civili. Bashir a fost eliminat de la putere pe 11 aprilie. Demonstrantii insa au ramas pe strada pana la transferul puterii catre autoritatile civile. Bashir a condus Sudanul peste 30 de ani. Este cautat pentru a fi judecat de catre Tribunalul Penal International pentru crime in vestul tarii, in regiunea Darfur.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *