Salariul minim roman cumpara sase bombe belgiene

Atacul de la Bruxelles soldat cu zeci de victime a fost comis cu bombe confectionate intr-un apartament, iar bombele respective, cu peroxid de acetona si cuie, costa pentru confectionare cam 40 de euro, existand si tutoriale pe internet despre cum se produc acestea. Un calcul simplu arata ca dintr-un salariu minim din Romania se pot confectiona sase astfel de bombe.

Daca teroristii care au organizat atacurile din trecut, cum ar fi IRA in Irlanda de Nord sau ETA in Spania, foloseau explozive militare, atacatorii din prezent au capacitatea de a dezvolta ei singuri dispozitive explozive, ceea ce creste riscul producerii de atacuri mult mai violente in Europa.

Cei trei atacatori s-au folosit de identitati false pentru a putea scapa de verificarile legate de rezidenta. Politia belgiana a gasit in apartament 15 kg de peroxid de acetona si 180 de litri de chimicale folosite pentru confectionarea bombelor.

Peroxidul de acetona este explozibilul preferat al adeptilor Statului Islamic, fiind un praf extrem de explozibil, folosit si in timpul atacurilor din 2005 de la Londra, cat si in cazul atentatelor de la Paris din 13 noiembrie 2015. Aceasta substanta a fost identificata si in cazul atentatelor dejucate din 2007 incoace in Europa. El a fost descoperit in secolul XIX de un chimist german.

Peroxidul de acetona poate fi obtinut foarte usor cu ajutorul elementelor din compozitia sa care se gasesc la farmacie sau in magazine cu produse folosite in constructii. De aceea, agentilor din cadrul serviciilor de securitate le este foarte greu sa identifice potentialii atacatori.

Se pare ca atentatorii ar fi fost implicati intr-un plan al Statului Islamic pentru a produce o bomba care sa imprastie material radioactiv intr-o zona populata, informeaza Agerpres, citând cotidianul The Times. Aceasta informatie apare dupa ce presa belgiana a relatat joi ca teroristii care au comis atacurile au intentionat initial sa atace centrale atomoelectrice belgiene, dar ei si-au schimbat planul dupa arestarea complicelui lor, Salah Abdelslam, participant si la atacurile de la Paris.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *