Sarbatoarea Botezului Domnului – Boboteaza

Biserica Ortodoxa sarbatoreste pe data de 6 ianuarie, Botezul Domnului, sarbatoare ce aminteste de Botezul in apa Iordanului a Mantuitorului Iisus Hristos.

Prin Botezul Sau, Mantuitorul pregateste botezul crestin. Praznicul se mai numeste Epifania sau Teofania, adica Aratarea Domnului. La Boboteaza se sfintesc toate apele.

Apa sfintita de la Boboteaza, Aghiasma mare, are o putere tamaduitoare mai mare decat Aghiasma mica. O parte din ea se pastreaza in biserica, intr-un vas numit aghiasmatar si este folosita de preot la mai multe de slujbe. Se intrebuinteza, de exemplu, la botezul copiilor, la sfintirea bisericii, a Sfantului Mir, dar si a altora.

Aghiasma mare se pastreaza nestricata mult timp, iar credinciosii o pot folosi pe nemancate timp de 8 zile in sir, incepand din ajunul Bobotezei, pana la incheierea praznicului, respectiv 13 ianuarie, pentru vindecarea de boli sufletesti si trupesti, sporirea credintei, a dragostei de Dumnezeu si de semeni.

De asemenea, din Aghiasma mare se poate bea, cu binecuvantarea preotului duhovnic, in zilele de post sau in zilele de sarbatori mari, dupa ce venim de la biserica, mai ales cand nu ne impartasim, in caz de boala.

Cu Aghiasma mare se stropesc, pentru a le feri de rele, pentru curatire ori sfintire, persoanele, lucrurile, dar si casa, curtea, gradina ori vitele si chiar ogoarele. Potrivit traditiei, la Boboteaza nu se spala rufe si sunt interzise certurile in casa. De asemenea, nu se da nimic cu imprumut.

Sfintirea cea Mare a apei (Aghiasma Mare) se savarseste numai de Boboteaza, iar slujba de sfintire se poate savarsi de trei ori: la finalul Sfintei Liturghii din ajunul praznicului, dupa terminarea slujbei Utreniei Bobotezei si dupa Sfanta Liturghie din ziua Bobotezei.

Slujba de sfintire a Agheasmei Mari se face in afara bisericii, de obicei langa o apa sau intr-un loc amenajat special, unde se pregatesc si se impodobesc vase cu apa.

Joi, 5 ianuarie, la Catedrala Patriarhala a fost binevestit Botezul Domnului, fiind sfintite cu Aghiasma Mare incaperile din Resedinta Patriarhala, potrivit basilica.ro.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *