Tanczos Barna pretinde ca in Romania nu exista defrisari

Peste 100 de tari s-au aliniat la summitul climatic de la Glasgow unei pozitii comune privind oprirea defrisarilor de paduri pana in 2030. Tarile care au semnat ieri acest acord detin circa 85% din padurile planetei. Printre ele, Brazilia si Rusia, Columbia, Indonezia si Republica Democratica Congo. Acestea poseda suprafete importante de padure. La randul sau, Romania s-a alaturat initiativei.

Ministrul interimar al Mediului, Apelor si Padurilor, Tanczos Barna, intr-o interventie telefonica la Digi24, a declarat ca “acordul scoate in evidenta diferenta dintre transformarea definitiva a fondului forestier sau suprafetei impadurite in teren agricol si exploatarea durabila a padurilor. In declaratia semnata de liderii mondiali se subliniaza acest lucru”.

In Romania nu exista asemenea defrisari si nu exista transformarea definitiva a terenului forestier in teren agricol. Intr-adevar, Romania trebuie sa lupte impotriva taierilor ilegale, dar este o diferenta uriasa intre defrisarea din sudul Americii, de exemplu, unde plamanul acestei planete se transforma in teren agricol cu scop economic, si exploatarea durabila. Ministerul Mediului trebuie sa implementeze sisteme eficiente prin care combatem si interzicem defrisarile, iar acest lucru este deja recunoscut de UE, ca Romania a facut in 2021 pasi foarte importanti in stoparea defrisarilor”, a mai subliniat ministrul Tanczos Barna.

Declaratiile ministrului sunt insa in contradictie cu realitatea. In 2019, o statistica publicata de Greenpeace estima ca tara noastra pierde in fiecare ora peste 3 hectare de padure. Autoritatile sunt preocupate doar la nivel declarativ de starea padurilor. Defrisarile masive, legale sau ilegale, s-au accentuat in ultimii ani.

2 thoughts on “Tanczos Barna pretinde ca in Romania nu exista defrisari

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *