Prognoza meteo pe lunile august-octombrie

Administratia Nationala e Meteorologie (ANM) a emis prognoza meteo pentru perioada august – octombrie. Documentul arata ca in ultima luna a verii si primele doua luni ale toamnei vom avea parte de temperaturi mai ridicate decat normalul perioadei. Mai mult, cantitatile de precipitatii vor fi deficitare in cea mai mare parte a tarii.

Prognoza meteo pentru luna August

Temperatura media a aerului se va situa peste normalul perioadei in sud-esul tarii si local in sud, est si in vestul extrem, iar in rest vor fi valori termice apropiate de media climatologica, aceasta fiind de 19,7 grade.

Specialistii Administratiei Nationale de Meteorologie estimeaza, in perioada analizata, valori de temperatura intre 15 si 23 de grade Celsius in Moldova, intre 18 si 23 de grade Celsius in Muntenia, intre 19 si 23 de grade Celsius in Banat, iar temperaturi ceva mai scazute, intre 16 si 20 de grade Celsius, se vor semnala doar in zona Transilvaniei, potrivit Agerpres.

Cu toate acestea, specialistii anunta ca vor fi zile in care vom avea parte de canicula, temperaturile maxime urcand pana aproape de 40 de grade.

Cantitatile totale de precipitatii vor fi deficitare in cea mai mare parte a teritoriului. Media multianuala a precipitatiilor este de 64,7 litri/metrul patrat pentru aceasta luna. Cele mai mari cantitati de precipitatii sunt estimate in Muntenia (pana la 95 l/mp), Transilvania (pana la 90 l/mp), dar si in Oltenia si Maramures, pana la 88 l/mp, respectiv 81 litri/mp.

Prognoza meteo pentru luna Septembrie

Regimul termic al aerului va avea valori peste normele climatologice in sud-estul tarii si local in sudul, estul si extremitatea de vest a tarii, iar in rest temperaturile medii lunare vor fi apropiate de norme. Media multianuala lunara pentru luna septembrie este de 14,8 grade Celsius.

Cele mai scazute temperaturi medii se vor inregistra in Moldova (10 – 17 de grade Celsius) si in Transilvania (intre 11 si 16 grade Celsius), in timp ce valori termice medii usor mai ridicate se vor consemna in Dobrogea, Banat, Oltenia si Muntenia, de pana la 19 de grade Celsius. Specialistii mentioneaza insa ca vor fi zile in care maximele se vor situa in jurul valorii de 30 de grade.

Cantitatile totale de precipitatii vor fi deficitare in majoritatea regiunilor, exceptand centrul tarii, unde acestea vor fi apropiate de valorile normale.

Astfel, normele pentru precipitatii in luna septembrie vor fi de pana la 77 l/mp in Maramures, 73 l/mp in Oltenia si 70 l/mp in Banat, in timp ce in celelalte regiuni ale tarii vor fi mai scazute. Media multianuala a precipitatiilor este de 55 litri/metrul patrat, pentru luna septembrie.

Prognoza meteo pentru luna Octombrie

Temperatura medie lunara a aerului va inregistra valori mai ridicate decat normalul perioadei in sud-estul tarii si local in sudul si vestul extrem, iar in rest aceasta se va apropia de media climatologica.

Potrivit masuratorilor de specialitate, media multianuala lunara pentru octombrie este de 9,6 grade Celsius.

Astfel, ANM mentioneaza estimeaza valori de temperatura intre 11 si 14 grade Celsius in Dobrogea, intre 10 si 13 grade Celsius in Banat si intre 9 si 12 grade Celsius in Muntenia. Cea mai scazuta temperatura medie este prognozata pentru zona Transilvaniei si a Moldovei intre 6 si 10 grade Celsius, respectiv, intre 5 si 12 grade Celsius. Cu toate acestea, specialistii anunta ca vor fi zile in care temperaturile maxime vor urca pana la 20 de grade.

Cantitatile totale de precipitatii vor fi normale in sud-estul si local in sudul tarii, iar in nord-estul, centrul si vestul extrem precipitatiile pot fi peste mediile acestei luni.Media multianuala a lunii octombrie este de 43,5 litri/metru patrat.

Potrivit estimarilor, se vor inregistra precipitatii intre 39 si 68 l/mp in Maramures, intre 38 si 70 l/mp in Oltenia si intre 19 si 68 l/mp in celelalte regiuni.

Estimarile sezoniere sunt realizate de catre Centrul european pentru prognoze pe medie durata (ECMWF) de la Reading, Anglia si au un grad de realizare de aproximativ 60%. Este estimata distributia temperaturilor medii lunare, precum si distributia cantitatilor lunare de precipitatii, iar fenomenele extreme cu o durata scurta de manifestare nu pot fi porgnozate cu ajutorul acestui produs.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *