Theresa May, viitorul premier al Marii Britanii

Theresa May va fi noul premier al Marii Britanii. Rivala sa la conducerea Partidului Conservator, Andrea Leadsom, s-a retras, ceea ce o transforma practic in lidera conservatorilor si virtual premier.

May a luptat pentru conducerea partidului cu Andrea Leadsom, dupa ce David Cameron si-a anuntat demisia ca urmare a alegerii facute de britanici pentru parasirea UE. Boris Johnson, fostul primar al Londrei si liderul taberei pro-Brexit din Partidul Conservator, a anuntat in mod suprinzator ca nu va candida pentru sefia partidului. Presa britanica vorbeste depsre o serie de lovituri pe la spate pe care Johnson, a carui ratiune de a sprijini iesirea din UE a fost in primul rand ajungerea conducerea partidului si a guvernului, le-a primit de la aliatii sai conservatori imediat dupa referendum. Andrea Leadsom si-a anuntat si ea retragerea, lasand cale libera Theresei May. In acest fel, in partid nu se vor mai organiza alegeri, iar May ii va lua locul lui Cameron in urmatoarele zile. Va fi a doua femeie care va conduce guvernul de la Londra dupa Margareth Thatcher.

Ministrul de Finante George Osborne a declarat ca May va prelua atributiile de premier ”in urmatoarele zile”, insa nu exista un calendar clar pentru acest proces. In sistemul britanic nu sunt obligatorii alegerile parlamentare in cazul demisiei premierului. In ultimii 40 de ani s-a intamplat de trei ori acest scenariu.

Steaua Theresei May s-a ridicat in special pentru ca ea a sustinut tabara care a militat pentru ramanerea in UE. A facut-o insa extrem de retinut, cu foarte putine aparitii publice si foarte putine angajamente. Nu i-a fost greu sa declare luni ca va respecta alegerea facuta de britanici pentru parasirea UE. ”Nu vor fi incercari de a ramane in UE”, a spus ea.

Theresa May a fost pana acum ministru de Interne in cabinetul demisionar al lui David Cameron, un portofoliu dificil de gestionat si foarte sensibil atat timp cat tema principala a campaniei Brexit a fost imigratia. Era candidata cea mai experimentata la sefia partidului. Andrea Leadsom, secretar de stat, si-a anuntat candidatura abia dupa retragerea surprinzatoare a lui Boris Johnson. A facut o gafa uriasa la finalul saptamanii trecute, spunand ca este mai potrivita pentru functia de premier pentru ca are copii, iar Theresa May nu are.

Cat va dura mandatul lui May este dificil de estimat. Alegerile la termen sunt stabilite in mai 2020, insa opozitia laburista si liberal-democrata a cerut alegeri anticipate. Miza este mare, pentru ca la mijloc sunt negocierile pentru iesirea din UE, dar si o posibila anulare de catre un nou parlament a acestei decizii. Este motivul pentru care May, despre care analistii considera ca este o sustinatoare mascata a Brexitului, ar putea accelera procesul de retragere din UE.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *