Tiramisu cu piscoturi si crema mascarpone
Ingrediente reteta: 500 g mascarpone, 400 g piscoturi, 250 ml espresso sau cafea tare, 3 linguri zahar pudra, 3 oua, o lingura cacao, 3 lingurite amaretto sau o lingurita esenta migdale.
Modul de preparare a retetei:
Pentru a obtine aspectul atat de familiar din cofetarie, prajitura va trebui sa incapa la fix intr-o tava. Astfel va avea sustinere laterala si vom elimina riscul curgerii cremei mascarpone.
Pentru crema mascarpone folosita la tiramisu va trebui sa scoatem din timp de la frigider toate ingredientele necesare, deoarece acestea vor trebui sa fie la temperatura camerei. De asemenea, un amanunt important in prepararea retetei de tiramisu este utilizarea unei cafele foarte tari.
Spargem cele trei oua si separam galbenusurile de albusuri. Punem galbenusurile intr-un vas, adaugam trei linguri de zahar pudra si le amestecam pana cand acestea isi schimba consistenta si culoarea. Peste compozitia obtinuta adaugam 500 g mascarpone (doua cutii) si continuam sa amestecam cu mixerul pana cand crema se leaga. In cazul in care nu avem lichior amaretto la indemana, adaugam in crema pentru tiramisu o lingurita cu esenta de migdale.
Batem spuma tare albusurile, dupa care turnam peste ele crema mascarpone si amestecam incetisor, de jos in sus, pentru a nu se lasa prea mult albusurile (este utilizarea mixerului). Apoi introducem crema pentru tiramisu in frigider si o lasam acolo pana cand terminam de pregatit primul strat de piscoturi. Trecem rapid prin cafea ambele parti ale fiecarui piscot – piscoturile pentru tiramisu nu ar trebui sa fie imbibate cu cafea, ci doar umezite putin, altfel ne vom alege cu un tiramisu „flescait”.
Cafeaua pentru tiramisu trebuie sa fie neindulcita, neaparat rece si amestecata cu trei lingurite de amaretto (caz in care, evident, nu mai este necesara esenta de migdale in crema). Asezam in tava primul strat de piscoturi peste care intindem jumatate din crema mascarpone. Asezam deasupra un al doilea strat de piscoturi si apoi peste acesta turnam restul de crema mascarpone. Prajitura tiramisu se pudreaza cu o lingura de cacao sau se presara cu ciocolata rasa si se poate servi dupa ce a fost tinuta la frigider macar o ora. Tiramisu este mult mai aspectuos daca se pudreaza cu cacao chiar inainte de a fi servit.