Tokyo 2020: radiografia unei clasari catastrofale
Tokyo 2020 tocmai s-a incheiat. Jocurile Olimpice de vara, amanate din 2020, nu au fost prielnice Romaniei. Tara noastra a incheiat, la egalitate perfecta cu Venezuela, pe locul 46-47. Locul este identic si la numarul de medalii (4), si in ierarhia ce tine cont de calitatea medaliei. O medalie de aur şi doua medalii de argint la cantoaj, precum si un argint la scrima (spada). La precedenta olimpiada, Rio 2016, Romania a luat tot patru medalii, respectiv 1 aur, 1 argint, 2 bronz, locul general fiind tot 47.
De ce e importanta clasarea la general? Pentru ca aceasta reprezinta un indicator de putere, de dezvoltare umana, de avans al societatii in general. O tara care obtine medalii multe si diversificate isi permite sa tina un aparat sportiv extins, iar cetatenii ei au timp si posibilitati sa practice sporturi. Plus indemanarea generala a populatiei, talentul, cu care noi ne tot mandrim fara sa-l avem.
Castigatorii jocurilor olimpice de la Tokyo
Toti vecinii nostri s-au clasat mai bine decat noi. Marile puteri regionale Ungaria – 6 aur, 7 argint, 7 bronz (total 20), si Polonia – 4 aur, 5 argint, 5 bronz, au participat onorabil. Ungaria, care la Rio 2016 castiga 8 aur, 3 argint, 4 bronz (15 in total), a reusit inca o olimpiada de succes. La randul lor, Croatia, Serbia si Slovenia au facut jocuri foarte bune. Cehia a reusit cea mai mare crestere in clasament, de la 1 aur, 2 argint si 7 bronz la Rio, la 4 medalii de aur, 4 de argint si 3 de bronz. Bulgaria a adaugat 3 medalii de aur bilantului de la Rio, un salt impresionant.
Tokyo 2020 a fost castigat de SUA, cu 39 medalii de aur, 41 de argint si 33 de bronz (113 in total). Bilantul americanilor este mai bun decat cel chinez cu doar o medalie de aur. Americanii au inregistrat insa un regres fata de Rio, unde luasera 46 medalii de aur, 37 de argint, 38 de bronz, pentru un total urias de 121 de medalii. Ca si in alte domenii, si aici China erodeaza consistent puterea americana. Cresteri masive fata de olimpiada precedenta au inregistrat atat China, pe locul 2 la general, cat si Japonia. Dintre europeni, merita mentionate Tarile de Jos.
E relevant rezultatul nostru la Tokyo 2020?
Prin urmare, rezultatele Romaniei au fost catastrofale, mult sub vecinii nostri. Dar ce baza se poate pune pe aceste rezultate? Cine are incredere ca Agentia Nationala Anti-Doping face controale pe bune? De ce in sport ar sta lucrurile altfel decat in restul societatii de trisori? Nu exista absolut nici un motiv pentru ca sportul romanesc sa fie mai curat decat societatea in ansamblul sau. Si, probabil, chiar nu e.
La urma urmei, agentia de resort, bunaoara, nu a controlat-o in tara niciodata pe Simona Halep. Nici macar cand aceasta a venit in Cluj-Napoca pentru controversata “terapie vampir”, cu substante nedezvaluite. S-a pierdut atunci o ocazie de lamurire a unei dileme…