UBER a fost dat afara din Barcelona. Pe cand din Cluj?

UBER si Cabify si-au suspendat activitatea in Barcelona, dupa ce guvernul regional a emis precizari ale regulamentului de transport. Incepand de vineri, noua reglementare permite ca utilizatorii serviciilor de intermediere transport sa poata fi imbarcati doar dupa trecerea unui interval de 15 minute de la momentul in care serviciul a fost rezervat.

Decizia guvernului catalan vine dupa protestele publice ale taximetristilor. Jose, un taximetrist catalan, spune ca decizia este corecta: “Daca vor sa lucreze, le vand licenta mea. La anul ma retrag, sa vina sa o cumpere, ca toti restul”.

Firma are tot felul de probleme judiciare. Hotararea Curtii de Justitie a Uniunii Europene (Marea Camera) din 20 decembrie 2017, din cauza Asociación Profesional Elite Taxi v Uber Systems Spain, SL, a decis in cauza C-434/15, la cererea unei asociatii de taximetristi spanioli, ca serviciile oferite de catre Uber reprezinta servicii de taximetrie, care trebuie sa se supuna reglementarilor nationale in domeniu.

Apoi, la 10.04.2018, prin hotararea pronuntata in afacerea Uber France (C-320/16), instanta de la Luxemburg a confirmat dreptul unui stat membru de a sanctiona inclusiv din punct de vedere al normelor de drept penal incalcarea reglementarilor nationale in materie de transport persoane de catre compania Uber.

Printre tarile in care si-a oprit activitatea se numara si Grecia, imediat dupa cele doua hotarari ale CJUE.

Probleme si la niveluri nationale

UBER a pierdut recent si la Tribunalul Specializat Cluj, in dosarul nr. 984/1285/2016. Prin hotararea din 27.06.2018, instanta a dispus incetarea şi interzicerea practicilor de concurenţa neloiala desfasurate de paratele SC UBER SYSTEMS ROMANIA SRL si RASIER OPERATIONS BV, constand in furnizarea de servicii in domeniul transportului, implicand transportul de persoane fara detinerea autorizatiilor legale, pe raza Municipiului Cluj-Napoca.

Printre problemele lor legale se numara statutul soferilor aplicatiei (in Marea Britanie, care le recunoaste calitatea de salariati, contestata de companie), ascunderea veniturilor soferilor si camatarie (in Statele Unite ale Amerciii).

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *