UE vorbeste, America creste: economic cu peste 4%

Uniunea Europeana tine, prin liderii sai, tot felul de lectii de economie lui Donald Trump, timp in care America creste economic spectaculos, cu peste 4%.

Economia americana a crescut sanatos in al doilea trimestru, cel mai rapid ritm de crestere din ultimii patru ani, potrivit unui raport preliminar lansat de Departamentul Comertului, citat de Business Insider.

PIB-ul a crescut cu o rata anualizata de 4,1%, timp ce asteptarile economistilor erau de 4,2%.

Cea mai mare contributie la aceasta crestere a fost data de o revenire a consumului inca din primul trimestru.  Acesta a crescut cu 4% in primul trimestru dupa ce presedintele Donald Trump a semnat reforma fiscala.

De asemenea, investitiile si cheltuielile guvernamentale au mai inregistrat cresteri care au generat aceste perspective econmice.

Exporturile au crescut la nivelul asteptarilor. Departamentul de Comert a transmis la inceputul lunii ca exporturile de soia au crescut exponential. Cresterea a venit in contextul in care cumparatorii s-au aprovizionat masiv in pregatire pentru tarifele de 25% aplicate de China.

Trump pregatise deja opinia publica pentru rezultate economice puternice. A schimbat astfel obiceiul presedintilor americani, care nu comentau pana acum pe datele economice in avans.

Daca are un 4 in fata, suntem fericiti”, a transmis Trump joi seara intr-o conferinta de presa la o otelarie din Illinois. „Un 3% ar fi „ok”„, a adaugat presedintele.

Contextul economic mai larg

Cresterea masiva a surprins piata, in special in contextul in care cresterea economica din T1 a fost de doar 2,2%. Economistii nu se asteptau la o accelerare atât de puternica.

De asemenea, raportul arata ca Statele Unite ar deveni prima economie a lumii de peste 20.000 de miliarde de dolari Este prima tara care a atins acest nivel spectaculos.

Rezultatul economic puternic este o victorie semnificativa pentru Donald Trump. El s-a confrunat cu critici in fiecare zi a mandatului sau. Economistii si opozitia erau foarte vocali cu privire la politicile comerciale si fiscale ale presedintelui american.

Potrivit Business Insider, presedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker ar fi folosit cartonase colorate pentru a-i explica lui Donald Trump, problemele politicilor comerciale globale, in timpul intalnirii lor de la inceputul saptamanii trecute. Asta in conditiile in care continentul european se straduie din greu sa ajunga la un ritm de crestere de 2%. In acelasi timp, PIB-ul pe locuitor este si el mai mare in Statele Unite decat in Europa.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *