USAMV Cluj-Napoca a participat la proiectul international de cercetare Agricultura cu Inalta Valoare Naturala: Invatare, Inovare si Cunoastere

Agricultura cu Inalta Valoare Naturala (HNV) se refera la acele practici de productie care au contribuit din generatie in generatie la dezvoltarea unor peisaje culturale si a unei biodiversitati deosebite. Astfel de tehnologii de productie izvorate din insasi cultura si traditia nationala sunt astazi, intr-o societate tot mai globalizata, amenintate de fenomenul de abandon, degradare sau de marginalizarea socio-economica a celor care le practica.

HNV-Link: Agricultura cu Inalta Valoare Naturala: Invatare, Inovare si Cunoastere este un proiect pan-european finantat prin intermediul prestigiosului program de cercetare al Uniunii Europene, Orizont 2020. Acesta proiect reuneste, printr-o abordare integrata, organizatii profesionale ale fermierilor, consultanti si cercetatori din domeniul agricol, in efortul de a identifica solutii inovative pentru mentinerea zonelor agricole cu valori naturale unice viabile si atragatoare din punct de vedere social si economic. La inceputul acestei luni, cei 13 parteneri ai proiectului, proveniti din 10 tari europene, s-au intrunit in localitatea Montemor-o-Novo din Portugalia pentru a analiza si promova acele solutii inovative din domeniul tehnologic, al marketingului produselor agricole dar si din domeniul bunei guvernante sau al politicilor agricole, care pot contribui la dezvoltarea pe termen lung a zonelor HNV europene.

Universitatea de Stiinte Agricole si Medicina Veterinara din Cluj-Napoca, prin Departamentul de Știinte Economice, a coordonat activitatea de cercetare din cadrul zonei de studiu Dealurile Clujului Est. Cercetarile s-au desfasurat pe teritoriile administrativ-teritoriale ale comunelor Apahida, Bontida, Borsa, Chinteni, Dabaca, Jucu, Panticeu si Vultureni. Datorita valorii deosebite a resurselor de agro-mediu existente, o parte importanta a arealului studiat a fost inclus in cadrul retelei ecologice europene Natura 2000. Cercetarile efectuate au permis conturarea unor trenduri importante pentru zona analizata. Mai multe informatii sunt disponibile in documentul Agricultura cu Inalta Valoare Naturala sub presiunea pietei comune in Dealurile Clujului Est. Viitorul sau incotro?

La cercetarea desfasurata pana in prezent, s-a remarcat implicarea si suportul acordat de autoritatile locale din arealul studiat precum si a membrilor GAL-ului Somes Transilvan. Pornind de la aceste realitati, cei peste 200 actori locali, implicati in acest proces prin intalnirile de lucru, au constientizat ca sunt necesare inovatii consistente pentru a asigura dezvoltarea durabila a agriculturii HNV in viitor.

Inovarile HNV indentificate in Romania si in zona de studiu pilot, precum si exemple de bune practici identificate la nivel european, se vor regasi in Atlasul de Inovatii HNV disponibil on-line gratuit pe pagina proiectului.

In perioada urmatoare vor fi identificate si create materiale educationale in domeniul Agriculturii cu Inalta Valoare Naturala care vor fi puse la dispozitia fermierilor, a studentilor si/sau a profesionistilor interesati. Mai mult, vor fi organizate schimburi de bune practici cu actorii cheie pentru a facilita procesul de inovare la nivel local.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *