Water projection, muzica printre fotografii

Filarmonica de Stat “Transilvania” invita publicul interesat sa ia parte miercuri, 8 mai 2019, incepand cu ora 19.00, in Sala Tonitza a Muzeului de Arta Cluj-Napoca, la un eveniment mai deosebit, o fuziune a artelor intr-un concept in care muzica se va imbina cu arta fotografica. Este vorba de un concert din cadrul turneului „Water Projection” al pianistei Mara Dobresco. Concertul este o manifestare organizata in cadrul sezonului Romania-Franta 2019.

Concertul este, de fapt, o plimbare muzicala printr-un spatiu pictural. Aceasta a fost ideea pianistei Mara Dobrescu si a fotografului Eric Sanger Monteros, care fac posibila intalnirea dintre fotografii si muzica lui Philippe Hersant. Imaginea fotografiilor este fixa. Muzica anima fotografia si, in acelasi timp, imaginea dezvolta profunzimea muzicala. Fiecare spectator isi creeaza propriul voiaj si devine actorul propriului spectacol.

Ce spune Mara Dobresco despre Water Projection

Vi s-a intamplat sa va ganditi la o piesa muzicala privind o fotografie? Invers, anumite muzici evoca in noi imagini precise?

Sa ne imaginam intalnirea neasteptata intre o fotografie si o lucrare muzicala: fiecare exprima o atmosfera, un sentiment… Ce s-ar intampla daca fiecare sens, auzul si vazul, v-ar duce in aceeasi directie? Daca doua lucrari, care nu au fost create una pentru alta, ne provoaca acelasi sentiment? Iata o experienta mult mai rara…”.

Informatii despre artisti

Mara Dobresco si-a inceput studiile muzicale la Liceul de Arta “George Enescu” din Bucuresti, iar in anul 1996 a fost admisa la Conservatorul National Superior de Muzica din Paris, cu Bursa Guvernului Francez, la clasa profesorului Gerard Fremy. Ulterior, Mara Dobrescu a absolvit cursurile de maiestrie ale unor pianisti valorosi ca Martha Argerich, Pierre Laurent Aimard, Dominique Merlet, Jean Claude Pennetier sau Alain Plančs. Laureata a numeroase concursuri internationale, a obtinut bursele fundatiilor Yamaha, Meyer, Nadia si Lili Boulanger. In urma colaborarii cu pianistul Pierre Laurent Aimard, Mara Dobrescu s-a apropiat de repertoriul modern si contemporan, pe care l-a aprofundat timp de doi ani la Conservatorul din Geneva.

Mara Dobresco a sustinut recitaluri si concerte in sali importante din Europa, America de Sud, Asia, Australia si Statele Unite ale Americii, atat ca solista, cat si ca membra a Cvartetului “Face a Face”, iar in 19 martie 2007 a evoluat pe scena Salii Cortot din Paris, ca omagiu adus lui Dinu Lipatti, care ar fi implinit in acea zi 90 de ani. Incepand din 2004, a sustinut cursuri de pian si muzica de camera la Conservatoarele din Paris si Lille. Mara Dobresco a facut numeroase inregistrari, care au fost primite foarte bine de critici si de presa de specialitate.

Mara Dobresco este, de asemenea, interesata de dramaturgia gestului muzical si participa adesea in numeroase proiecte care imbina teatrul cu literatura sau muzica. Este o interpreta pasionata de repertoriul contemporan si colaboreaza in acest sens cu numerosi compozitori: Philipe Hersant (cu care a colaborat si pe acest turneu – Water Projection), Franck Villard, Philipe Leroux ou Gyorgy sau Oscar Strasnoy.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *