BNR: pensiile speciale sunt o cheltuiala inacceptabila

Sumele alocate platii pensiilor speciale ar putea ajunge in 2-3 ani la circa 1,5% din Produsul Intern Brut. Aceasta inseamna de doua ori mai mult decat in prezent. Este avertismentul dat de la Banca Nationala a Romaniei (BNR).

Un avertisment venit de la BNR in privinta pensiilor speciale arata ca acestea nu sunt doar o cheltuiala inacceptabila pentru Romania, ci vor deveni cat de curand o cheltuiala insuportabila.

Guvernul Romaniei a adoptat la finalul anului trecut un proiect de lege care include reforma pensiilor speciale. Aceasta isi propune ca nicio pensie de serviciu sa nu mai depaseasca salariul primit in perioada activa. Proiectul nu insa respecta angajamentul initial de a respecta principiul contributivitatii. Parlamentul va decide, insa, forma finala a legii.

Eugen Radulescu, directorul Directiei de Stabilitate din BNR:

Avem 0,85% din PIB pensii speciale. Nu se numesc pensii speciale decat o parte dintre ele. Unele se numesc pensii de serviciu. Eu cred ca le putem numi si pensii de recunostinta sau contributii de recunostinta, dar nu le numim pensii speciale. Tot aia sunt, ca nu respecta niciunul dintre cele trei criterii pe care le avem noi toti ceilalti muritori: durata de cotizatie, varsta de pensionare si modul de calcul al pensiei.

Daca anul acesta vorbim despre 0,85% din PIB, care reprezinta pensiile speciale, in 2-3 ani am putea sa ajungem la 1,5%. Acestea sunt o cheltuiala bugetara, nu numai inacceptabila, ci si insuportabila, nesustenabila”.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *