Cand incep lucrarile la spitalul regional de la Cluj
Premierul Dacian Ciolos a anuntat azi ca lucrarile la spitalele regionale din Cluj, Iasi si Craiova vor incepe din a doua jumatate a anului viitor.
„Acele spitale regionale despre care vorbim de cativa ani de zile si ministrii precedenti s-au tot laudat cu ele. Realitatea e ca noi, cand am ajuns (la guvernare – n.r.), (…) nici macar nu erau identificate terenurile pe care sa se construiasca. Nici vorba de pregatirea studiilor de fezabilitate si a proiectelor tehnice. (…) Acum avem terenurile identificate pentru toate cele trei locatii – la Cluj, la Iasi si la Craiova. Avem (…) un contract cu Banca Europeana de Investitii, care ne pune la dispozitie un milion de euro bani nerambursabili, pentru a pregati studiile de fezabilitate si proiectele tehnice, care vor fi gata (…) in prima jumatate a anului viitor si deci din a doua jumatate a anului viitor se vor incepe lucrarile la aceste spitale”, a declarat Ciolos.
Ministerul Sanatatii a primit de la Consiliul Judetean (CJ) Cluj, in 26 noiembrie 2016, terenul de 14 hectare din Floresti pe care va fi construit, cu fonduri europene, Spitalul Regional de Urgenta din Cluj. Terenul a fost primit de catre CJ Cluj inca din 2009 printr-o hotarare de Guvern.
Proiectul de construire pentru Spitalul Regional de Urgenta a fost lansat in mandatul de presedinte al Consiliului Judetean Cluj al liberalului Marius Nicoara, incepand din 2004, fiind vorba de o unitate care sa deserveasca judetele din Regiunea Nord-Vest.
CJ Cluj a identificat atunci un teren pentru acest spital in zona Campenesti, apartinand comunei Apahida, situata in estul municipiului Cluj-Napoca, dar proiectul nu a fost prins la finantare din partea Guvernului.
Dupa 2008, cand s-a schimbat conducerea CJ Cluj, noul presedinte al institutiei Alin Tise (PDL) a schimbat si amplasamentul, spitalul urmand a fi construit in comuna Floresti, situata in vestul municipiului Cluj-Napoca. Lipsa finantarii guvernamentale a impiedicat si de aceasta data inceperea construirii Spitalului Regional de Urgenta.
Potrivit proiectului, viitorul Spital Regional de Urgenta Cluj urma sa aiba 800 de paturi, 37 de sectii medicale si sa dispuna de un heliport. Comisia Europeana va aloca 150 milioane de euro pentru construirea celor trei spitale regionale.