Cecan, fostul director al DRDP Cluj a pierdut definitiv procesul cu ANI

Fostul director al Directiei Regionale de Drumuri si Poduri (DRDP) Cluj, Eugen Cecan, a pierdut definitiv procesul cu Agentia Nationala de Integritate (ANI). Aceasta a intervenit in urma unei decizii de respingere a instantei supreme.

Agentia Nationala de Integritate a constatat ca Eugen Cecan „s-a aflat in stare de incompatibilitate in perioada 29 ianuarie 2013 – 28 mai 2014, intrucat a deținut, simultan cu funcția de Consilier județean, și funcția de Director al Direcției Regionale de Drumuri și Poduri Cluj, incalcand, astfel, prevederile art. 88 alin. 1, lit. d) din Legea nr. 161/2003”.

Fostul director a declarat la acel moment ca directia pe care o conduce nu are personalitate juridica, ci functioneaza ca si o sectie a Companiei Nationale de Autostrazi si Drumuri Nationale din Romania (CNADNR), care are sediul la Bucuresti si a atacat in instanta raportul ANI.

A pierdut insa in prima instanta la Curtea de Apel, in 2015, dar a facut recurs. La sfarsitul saptamanii trecute, Inalta Curte de Casatie si Justitie a respins recursul lui Eugen Cecan.

Eugen Cecan a fost ales consilier judetean pe listele USL (din partea PNL) in 2012. El insa a renuntat la functie inainte de incheierea mandatului, in 2014. A fost membru in Comisia de patrimoniu, regii, comert, turism si in Comisia de sanatate, asistenta sociala, tineret si sport.

Ce texte legale a incalcat

Reamintim ca potrivit legii, functia de consilier local sau consilier judetean este incompatibila cu functia de presedinte, vicepresedinte, director general, director, manager, asociat, administrator, membru al consiliului de administratie sau cenzor la regiile autonome si societatile comerciale de interes local infiintate sau aflate sub autoritatea consiliului local ori a consiliului judetean respectiv sau la regiile autonome si societatile comerciale de interes national care isi au sediul sau care detin filiale in unitatea administrativ-teritoriala respectiva.

Art. 25 alin. 2 din Legea nr. 176 din 1 septembrie 2010 privind integritatea in exercitarea functiilor si demnitatilor publice, pentru modificarea si completarea Legii nr. 144/2007 privind infiintarea, organizarea si functionarea Agentiei Nationale de Integritate prevede ca:

Persoana eliberata sau destituita din functie potrivit prevederilor alin. (1) sau fata de care s-a constatat existenta conflictului de interese ori starea de incompatibilitate este decazuta din dreptul de a mai exercita o functie sau o demnitate publica ce face obiectul prevederilor prezentei legi, cu exceptia celor electorale, pe o perioada de 3 ani de la data eliberarii, destituirii din functia ori demnitatea publica respectiva sau a incetarii de drept a mandatului.

Daca persoana a ocupat o functie eligibila, nu mai poate ocupa aceeasi functie pe o perioada de 3 ani de la incetarea mandatului. In cazul in care persoana nu mai ocupa o functie sau o demnitate publica la data constatarii starii de incompatibilitate ori a conflictului de interese, interdictia de 3 ani opereaza potrivit legii, de la data ramanerii definitive a raportului de evaluare, respectiv a ramanerii definitive si irevocabile a hotararii judecatoresti de confirmare a existentei unui conflict de interese sau a unei stari de incompatibilitate”.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *