Clujenii care vor panouri fotovoltaice primesc bani de la stat
Persoanele fizice interesate de montarea de panouri fotovoltaice acasa vor primi de la stat contravaloarea a 90% din pretul instalatiei, dar nu mai mult de 20.000 de lei, potrivit “Ghidului de finantare a Programului a privind instalarea de sisteme fotovoltaice pentru producerea de energie electrica, in vederea acoperirii necesarului de consum si livrarii surplusului in reteaua nationala”.
Ghidul, lansat in dezbatere publica de Ministerul Mediului stabileste ca se asigura finantarea de la stat pentru orice instalatie fotovoltaica cu o capacitate mai mare de 3kwp.
“Finantarea se acorda in procent de pana la 90% din valoarea totala a cheltuielilor eligibile, in limita sumei de 20.000 lei. Suma finantata de Autoritate se scade de catre instalatorul validat din valoarea totala a facturii, iar diferenta se suporta de catre beneficiarul final, din surse financiare proprii”, se arata in Ghid, aflat in dezbatere publica.
Iata ce se finanteaza
Cheltuielile cu achizitia sistemului de panouri fotovoltaice cu putere minima instalata de 3kWp, avand ca principale parti componente:
a) panouri fotovoltaice;
b) invertor;
c) materiale conexiuni;
d) structura de montaj a sistemului;
e) modul de comunicatie;
f) contor inteligent care masoara cantitatea de energie produsa de sistemul de panouri fotovoltaice si care permite colectarea si transmiterea datelor relevante de la distanta, in format electronic;
g) tablou electric curent continuu/curent alternativ.
2. Cheltuieli cu montajul si punerea in functiune a sistemului de panouri fotovoltaice, reprezentand maximum 15% din costurile echipamentelor si instalatiilor electrice.
3. TVA aferenta cheltuielilor eligibile.
Sunt considerate eligibile numai cheltuielile efectuate dupa semnarea contractului de finantare nerambursabila.
Bani pentru energia livrata in retea
Unii dintre cei care isi monteaza panouri fotovoltaice doresc sa vanda in reteaua electrica energia produsa. Acestia trebuie sa stie ca este posibila vanzarea productiei in exces fata de propriul consum. Ei pot primi bani pentru vanzare, dupa ce a fost in sfarsit adoptata legislatia pentru prosumatori.
“Prosumatorii care detin unitati de producere a energiei electrice din surse regenerabile cu puterea instalata de cel mult 27 kW pe loc de consum pot vinde energia electrica produsa si livrata in reteaua electrica furnizorilor de energie electrica cu care acestia au incheiate contracte de furnizare a energiei electrice, conform reglementarilor ANRE”, scrie in lege.
Pretul pe care il primesc prosumatorii este cel de pe piata spot a energiei electrice. Acesta este nu cel din momentul livrarii, ci cel din anul anterior.