Conditii precare pentru romanii care produc pantofi de lux

Romanii saraci muncesc pe salarii mizerabile in fabrici care produc pantofi de lux pentru marile firme de incaltaminte, scriu jurnalistii de la Guardian. Ancheta, pornita din Marea Britanie, ajunge in toate cotloanele Europei, in tari ca Albania, Macedonia, Bosnia- Hertegovina, Slovacia, Polonia, Romania, iar brandurile implicate in scandal sunt Geox, Zara, Lowa, Deichmann, Ara, Bata si Leder & Schuh AG. Banii pe care ii primesc lucratorii se situeaza sub salariul minim pe economie.

Raportul anchetei a fost intocmit de specialisti apartinand unor grupuri pentru drepturile omului, care au chestionat 179 de lucratori din 12 fabrici.

“Si eu si sotia lucram in fabrica. Sigur, ne bucuram ca am gasit de munca, dar nu am putea spera la a creste copii din aceste salarii mizerabile. Rudele nu ne pot ajuta si ne-am muta la oras, dar nu ne-am permite chiria” spune un lucrator din Romania. Cristina, o alta lucratoare spune ca familia ei este nevoita sa creasca animale, deoarece e singura mancare pe care si-o permit.

Producatorii de pantofi profita de o portita din legislatie. Fac piesele in tara lor si le trimit la imbinare in aceste fabrici, apoi le sunt trimise inapoi gratuit si pot pune pe eticheta ca produsul e „Made in Italy” sau „Made in Germany”.

Un lucrator roman a aratat ca trei femei au fost rapuse de caldura si supraveghetorul lor Italian a glumit, spunand ca daca mai lesina multi oameni  va trebui sa improvizeze un cimitir in spatele fabricii.

“Cad ca mustele” a spus Dorel Mituletu, viceprimar al Municipiului Calafat. Inditex, compania mama a Zara, a confirmat ca are fabrici de pantofi in Romania si Albania, dar sustine ca acestea functioneaza cu salarii decente si la standarde inalte. Romania produce pentru firme din alte tari peste 20 de milioane de perechi de pantofi anual, in principal pentru marile firme italienesti.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *