Elevii romani au obtinut punctaj slab la testul PISA

Elevii romani au obtinut cel mai slab punctaj in clasamentul PISA (acronim pentru Programme for International Student Assessment), din anul 2012 pana acum. Putin peste 50% dintre ei sunt capabili sa isi foloseasca cunostintele invatate la scoala, in viata de zi cu zi. Gradul de analfabetism functional este mare – 44% dintre elevii romani nu inteleg ce citesc. Rezultatul este cu atat mai slab cu cat din 2015 metodologia de evaluare s-a schimbat. Grila de acum favorizeaza tarile cu scoruri mici, in detrimentul performerelor de top.

Asia a stralucit inca o data in clasamentul PISA, publicat astazi. China si Singapore ocupa primele doua locuri in acest studiu de referinta din domeniul sistemelor de educatie din lumea intreaga, intocmit si administrat la fiecare trei ani de Organizatia pentru Cooperare si Dezvoltare Economica.

Organizatia evalueaza elevi de 15 ani din state membre si nemembre in privinta cunostintelor de matematica, stiinte si lectura.

Romania a inregistrat scoruri sub media mondiala la toate cele trei sectiuni. Astfel, tara noastra a obtinut la sectiunea “lectura” un scor de 428 (media mondiala fiind de 487), la sectiunea “matematica” un scor de 430 (media mondiala este 489) si la sectiunea “stiinte” un scor de 426 (media mondiala este 489).

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.