In weekend e Targul de Fete de pe Muntele Gaina

In acest weekend are loc Targul de Fete de pe Muntele Gaina. La evenimentul traditional al Tarii Motilor va participa si o formatie clujeana.

In perioada 21-22 iulie 2018 va avea loc „Targul de Fete de pe Muntele Gaina”, cea mai mare sarbatoare populara in aer liber din Romania. Judetul Cluj va fi reprezentat de Grupul traditional „Marisana” din localitatea Marisel. Grupul clujean a luat fiinta in anul 2004 si care are un repertoriu divers. In el intra jocuri, cantece si obiceiuri traditionale mostenite de la strabunii celor ce traiesc pe meleagurile frumoasei localitati de munte.

In acest an, manifestarea se va desfasura atat in comuna Avram Iancu, localitatea de la poalele Muntelui Gaina, cat si pe un platou de pe munte, aflat la o altitudine de aproape 1.500 de metri. Cei care vor ajunge la sarbatoare se vor putea bucura de un program divers. Nu vor lipsi expozitii ale mesterilor populari si spectacole folclorice cu interpreti si ansambluri din mai multe zone ale tarii.

Ce este targul

Targul de Fete de pe Muntele Gaina a fost mentionat prima data in documente in anul 1816. Aici se adunau locuitorii din Apuseni pentru schimb de produse, dar era si un prilej pentru intalnirea si casatoria tinerilor. In zilele noastre, Targul de fete de la Gaina s-a transformat intr-o importanta sarbatoare folclorica. Astfel, de peste 200 de ani, Targul de Fete de pe Muntele Gaina este una dintre cele mai importante sarbatori ale motilor. Incepand din 2006, evenimentul este marca inregistrata a Consiliului Judetean Alba. El are ca slogan indemnul: „Hai pe Muntele Gaina, hai pe muntele dragostei!”.

Iata programul:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *